Blind goud waard voor ontketend Oranje

Een mooier begin van het WK voetbal had Louis van Gaal zich niet kunnen wensen. Het Nederlands elftal declasseerde in Salvador de regerend kampioen Spanje. Aan de hand van de gouden driehoek, bestaande uit Robin van Persie, Arjen Robben en Wesley Sneijder, zegevierde Oranje met liefst 5-1 (!). Het trauma van Zuid-Afrika is voor even vergeten.

Robin van Persie zorgde met een weergaloze kopgoal, na een schitterende pass van Daley Blind, vlak voor rust voor de grote ontlading. De 30-jarige aanvoerder rende al juichend naar de opgeluchte Van Gaal. De gelijkmaker kwam precies op het juiste moment. Zo zou later blijken.

Na de bevrijdende goal van Van Persie stootte Van Gaal & co in de tweede helft met perfect counterend voetbal door. En wéér stond Ajacied Blind met een geweldige voorzet aan de basis van het doelpunt. Dit keer bediende hij Robben. Na een sublieme aanname rondde de Bayern-vedette doeltreffend af. Eindelijk, zo was van zijn gezicht af te lezen.

In de 64e minuut was het opnieuw raak. Sneijder nam de vrije trap, Van Persie beukte Casillas aan de kant, Rizzoli liet doorspelen en De Vrij scoorde. De met 50.000 toeschouwers gevuld Arena Fonte Nova ontplofte.

Casillas hield Nederland vier jaar geleden in Johannesburg nog van de wereldtitel, maar in Salvador was hij de schlemiel van Spanje. De 33-jarige Real-goalie blunderde in de 72e minuut opzichtig, waarna Van Persie al weer zijn 45e interlanddoelpunt liet aantekenen. De Spaanse afgang was een feit, Oranje boven.

De martelgang was voor Spanje nog niet over. Robben bezorgde met zijn tweede treffer van de avond de Zuid-Europeanen pas echt het schaamrood op de kaken. Joel Veltman mocht in de slotfase ook nog invallen en deelde zo mee in de vreugde op het veld van stadion Arena Fonte Nova. Even is de teen van Iker Casillas vergeten, maar een wereldtitel levert het Oranje vooralsnog niet op.

Tekst: De Telegraaf

Related posts