ISO-certificaat voor veld Arena

De grasmat van de Amsterdam ArenA is vanaf deze week officieel ISO-gecertificeerd. Het betreft de internationaal erkende ISO-norm 9001:2008. De ArenA is het eerste stadion in de wereld dat het ISO-certificaat ontvangt voor het voetbalveld.

Het veld van de Amsterdam ArenA is een natuurgrasveld dat eens per jaar wordt vervangen. Om een constante, zeer hoge kwaliteit van het veld te kunnen garanderen, geldt een zeer strikt kwaliteitsbeleid. Kern van dit kwaliteitsbeleid is dat het stadion hoge eisen stelt aan het gehele proces: van de graszaden bij de graskweker, het kweken van de zoden, het snijden van de mat en het transport van de graszoden tot en met de ondergrond in het stadion en de beoordeling van de mat door deskundigen, voetballers en technische staf. De ArenA krijgt het ISO-certificaat voor het kwaliteitsmanagement van het vervangen van de grasmat.

Kwaliteitsmanagementsysteem
Onderdeel van het kwaliteitsmanagementsysteem is dat de Amsterdam ArenA voortdurend de kwaliteit van de grasmat onderzoekt op geavanceerde wijze en met specialistisch apparatuur. Dat gebeurt door periodiek metingen uit te voeren op negentien vaste plaatsen op het veld. Het gaat om zaken als schokabsorptie, energierestitutie, de bodemtemperatuur, vochtpercentage en de verdichting van de toplaag. Ook worden bijvoorbeeld de graslengte, balrol en –stuit, stroefheid en de beworteling gemeten. De uitkomsten hiervan worden vergeleken met de ‘norm’ zoals de ArenA die zichzelf oplegt. Voor natuurgras bestaan op dit moment nog geen geobjectiveerde kwaliteitsnormen. Als er afwijkingen zijn ten opzichte van de ArenA-norm kunnen de groundsmen (de veldverzorgers) van het stadion gerichte verbeteracties ondernemen.

Ervaringen van spelers
Ook vraagt de ArenA de spelers na iedere wedstrijd hun oordeel te geven over het veld. Zij geven hun mening over zaken als hardheid, snelheid en vochtigheid van de grasmat. Dit gebeurt op een schaal van een tot vijf en is vergelijkbaar met de manier waarop de spelersvakbond VVCS dit doet. ISO 9001 legt namelijk de nadruk op klanttevredenheid en de daaruit voortkomende kwaliteitszorg en continue verbetering. Uniek is dat de ArenA de mening van spelers vervolgens vergelijkt met de objectieve metingen die doorlopend worden uitgevoerd. Het uiteindelijke doel is om zo de ArenA-normen van het veld optimaal af te stemmen op de mening van de voetballers.

ArenA wil graskennis delen
“Bij topvoetbal, de wedstrijden van Ajax en het Nederlands elftal, hoort een topgrasmat. We moeten daarbij steeds gaan voor de allerbeste kwaliteit”, zegt Henk Markerink, CEO van de Amsterdam ArenA. Markerink is er trots op dat de ArenA als eerste en enige stadion in de wereld deze internationale kwaliteitsnorm krijgt. “De ISO-experts hebben geconcludeerd dat de ArenA inderdaad zegt wat zij doet, doet wat zij zegt en dat we dit kunnen bewijzen. Die kennis willen we echter niet voor onszelf houden. Graag stellen we onze inzichten beschikbaar aan andere stadions in Nederland en in de landen waar Amsterdam ArenA reeds als adviseur actief is.”

Nieuw veld op 3 juni 2014
Het kwaliteitsmanagementsysteem is getoetst door externe ISO-experts. In dat kader is bijvoorbeeld onderzocht of alles goed gedocumenteerd wordt, zijn interviews gehouden met alle betrokkenen in de grasketen en is gecontroleerd of iedereen zich houdt aan de gemaakte afspraken. De toetsing en controles vonden plaats bij de laatste vervanging van het ArenA-veld. Dit jaar gebeurde dat na de concerten van De Toppers. Op zaterdag 31 mei vond het laatste concert plaats. Maandag 2 juni is het veld verwijderd. Dinsdag 3 juni is een nieuwe grasmat gelegd. Op woensdag 4 juni speelde het Nederlands elftal er tegen Wales.

Tekst: Amsterdam Arena

Related posts