Van der Lem: ‘Het Ajax van 1995 is wel vergelijkbaar met het huidige systeem van Oranje’

Gerard van der Lem vindt het nieuwe systeem van het Nederlands elftal wel iets weg hebben van de formatie waarin Ajax in 1995 de Champions League won. Destijds was Van der Lem de rechterhand van Louis van Gaal bij Ajax.

“Bij balverlies kwamen Reiziger en Bogarde naar binnen”, herinnert hij zich nog in gesprek met Voetbal International. “De middenvelders Ronald de Boer en Edgar Davids werden de buitenste verdedigers. En van de centrale verdedigers, Frank de Boer en Danny Blind, schoof er eentje door naar het middenveld.”

“Dus in de praktijk had je drie man achterin en vier op het middenveld. En bij balbezit zakten de backs uit en kwamen De Boer en Davids weer naar binnen… Dat is dus wel vergelijkbaar met het 3-5-2 – en niet 5-3-2 – waar Louis het over heeft. Net als het Ajax van toen is het Nederlands elftal van nu een harmonica zodra het omschakelt… Met als verschil dat die ploeg consequent drie aanvallers voorin had; nu zijn het Robben en Van Persie met Sneijder daarachter”, aldus Van der Lem.

Tekst: Soccernews

Related posts