‘Heitinga zet loopbaan voort bij Hertha BSC’

John Heitinga’s teleurstelling over het gemiste WK is door Hertha BSC verzacht. Zijn zaakwaarnemer Rob Jansen heeft mondeling overeenstemming bereikt met de nummer elf van de Bundesliga over een contract voor twee seizoenen met een optie voor nog een jaar. Zodra de Alphenaar (30) de medische keuring heeft doorstaan, wordt het contract getekend. Dat laatste kan nog even duren, omdat de 87-voudig international momenteel vakantie viert.

De centrale verdediger kende een bewogen lente. Met vijf eindtoernooien én een WK-finale op zak was hij ervan overtuigd dat hij op het WK in Brazilië van waarde zou kunnen zijn voor Oranje. Maar de mededeling van Van Gaal was hard: voor Heitinga was zelfs in de 30-koppige voorlopige selectie geen plaats. De verbazing bij het grote publiek en een aantal medespelers kon de pijn niet verzachten.

De transfer naar Hertha BSC is een bekroning voor Heitinga’s strijdlust. Maar het blijft ook wrang. Van Gaal bestempelde de Bundesliga meerdere malen tot sterkste competitie ter wereld. De Duitsers zien het nog in de speler zitten, Van Gaal gaat echter aan de routinier voorbij. Hertha BSC acht hem verdedigend, voetballend en fysiek zo sterk dat hem geen contract voor één seizoen maar voor meerdere jaren werd voorgelegd. Als Heitinga in zijn tweede jaar een bepaald aantal duels speelt, wordt zijn contract automatisch met nog een derde seizoen verlengd.

Heitinga zette inmiddels een dikke streep onder het WK. Dat kon, omdat Hertha BSC er geen gras over liet groeien. Nadat Jansen (Sport Promotion) in Berlijn verkennende gesprekken had gevoerd en een salarisindicatie had gekregen, reisde de Nederlandse trainer Luhukay eind vorige week naar Amsterdam om uitvoerig met Heitinga te praten. De oud-speler van Ajax, Atletico Madrid, Everton en Fulham kreeg te horen dat hij in Berlijn met open armen wordt ontvangen en dat hij zijn ervaring op de jonge selectie moet overbrengen.

Tekst: De Telegraaf

Related posts