Langeler uit kritiek op KNVB, ‘het randstad-publiek’ en Sjaak Swart tijdens kampioensduel A1

Hoofd Jeugdopleiding van psv; Art Langeler, schrijft elke week een column voor de officiële website van psv. Deze week zijn versie van de beslissingswedstrijd van Ajax A1 tegen psv A1 van gisteravond. Langeler mistte alle doelpunten en kwam pas op slag van rust op de tribune. Hij geeft zijn mening over de organisatie, het ‘randstad-publiek’ en ook Sjaak Swart moet het ontgelden bij de duidelijk teleurgestelde Langeler.

‘De aanloop was dit al, met een rare organisatie van de KNVB die er alles aan heeft gedaan om de wedstrijd niet de status te geven die het verdient. Na het opperen van speelplek in een stadion (Utrecht, Zwolle, Den Bosch) werden we uitgelachen en weggehoond, op deze wedstrijd zouden alleen de ouders en vrienden afkomen. Er werd besloten om in Veenendaal te spelen. Met de gratie van de burgemeester, die alleen toestemde als we geen ruchtbaarheid zouden geven aan het feit dat deze wedstrijd gespeeld zou worden. Dat lukte uiteraard niet, dus toen het helder werd dat iedereen al wist dat de speelplek bekend was werd deze restrictie weer ingetrokken… en mochten we toch aangeven op onze mediakanalen dat het ging gebeuren. Al schrijvende word ik weer kriegelig over de bekrompenheid, maar okay. Ik wil het toch delen, om te laten zien hoe soms dingen gaan in onze voetbalcompetitie’, aldus Langeler.

Mooi complex, bomvol
Goed, de aanloop van de wedstrijd was verder okay. Door het verkeer en verplichtingen in Eindhoven reden de meeste jeugdtrainers van psv rond half vijf weg, dat zou voldoende tijd moeten geven om half zeven er te zijn. Dat lukte niet, dus toen we om zeven uur bij de poorten van DOVO stonden meldde de politieagent doodleuk dat het vol was. Okay, vol, maakt niet uit, wel een kaart om te parkeren, maar goed dan – waar kunnen we nog parkeren was de vraag? Letterlijke antwoord: geen idee, hier in ieder geval niet. Het bleek dat het veel drukker was dan verwacht (hoe verrassend) en het was een chaos. Na ergens in een berm de auto weg te hebben gezet dan toch het sportpark bereikt, vlak voor rust vielen we binnen. Een 2-2 tussenstand: gelijkwaardig, een iets dominanter psv was de algemene teneur. Op een oud kunstgrasveld werd er gespeeld (gelukkig was het nat), maar verder was de entourage schitterend. Mooi complex, bomvol, geweldige service van de DOVO-mensen, helemaal prima.

Ajax zeer terecht kampioen
De regel die bestaat is dat het kampioenschap na reguliere competitie niet beslist wordt op doelsaldo. Dit was in dit geval gunstig voor psv, want zonder deze regel was Ajax al kampioen geweest. Nu was het een beslissingswedstrijd, maar als het na verlenging nog gelijk zou staan dan volgden geen strafschoppen, maar beslist het doelsaldo alsnog. Met andere woorden: in de tweede helft moest psv aanvallen en proberen te scoren, en dat deden ze. Echter Ajax deed het goed, speelde net iets makkelijker de bal rond en de 2-2 uitslag was terecht. Daar kon ook de verlenging niets aan veranderen, Ajax kreeg hier de beste mogelijkheden door de ruimtes die psv liet omdat ze moesten scoren. Conclusie: Ajax zeer terecht kampioen, niets mis mee.

Randstad-cultuur
Dat was er wel op de tribune overigens, dan zie je het verschil tussen de randstad-cultuur en de Brabantse manier van uiten. Amsterdammers praten en zijn zeer chauvinistisch, en dan druk ik me voorzichtig uit. Achter mij zat een dame, ongelooflijk hoe naïef en (misschien onbewust) irritant zij de wedstrijd verbaal begeleidde. Niet geremd door enige kennis van zaken riep ze aan alle kanten tenenkrommende irritatie en plaatsvervangende schaamte op. Echter de Brabanders om haar heen zeggen daar niets van op dat moment maar wachten tot na de wedstrijd, toen barstte de kritiek los. Wel grappig om dat eens zo te beleven op de tribune overigens.

Sjaak Swart
Ook aan de andere kant van de tribune was dit aan de orde. Sjaak Swart ging ongegeneerd tekeer tegen arbitrage en psv-spelers, om hem heen was iedereen boos maar niemand durfde echt op te staan… gelukkig werd de waarheid nog even bij hem ingefluisterd na afloop op een goede manier, hopelijk doet hij iets met deze feedback.

Bron: psv.nl

Zie ook eerdere berichten:
29-05-2014: Trustfull: ‘Apetrots op dit ‘samengeraapte zootje’ van de A1’
28-05-2014: Ajax A1 kampioen van Nederland! (Incl. video)

Related posts