Ook voor Jong Ajax zit seizoen erop

Jong Ajax stond vrijdagochtend voor de laatste keer dit seizoen in deze samenstelling op het trainingsveld van de Toekomst. Het team van de vertrekkende trainer Fons Groenendijk sloot af met een uitdagend circuitje, waarbij Fabian Sporkslede nipt won.

In elk geval voor Emran Barakzai, Jordi Bitter, Nick de Bondt, Branco van den Boomen, Derwin Martina en Maurits Schmitz was de laatste training een echt afscheid van Ajax. Zij zullen hun voetbalgeluk elders gaan zoeken. Dat zal voor een aantal wennen zijn, want Barakzai speelde bijvoorbeeld al sinds 2007 voor Ajax en doelman Schmitz zelfs vanaf 2002. Schmitz eindigde tijdens het uitdagende circuit waarin veel werd gevraagd van de techniek van de spelers, uitstekend als tweede. Bijna won hij, want het scheelde welgeteld één poging bij het laatste onderdeel. Toen de doelman kwam aanlopen, schoot Sporkslede net een van de pionnen omver waardoor de middenvelder tot winnaar werd uitgeroepen. Tobias Sana eindigde eervol als derde en Nick de Bondt kreeg de poedelprijs. De buitenspeler legde als snelste de eerste ronde af, maar moest in de volgende twee passen. Vooral op het onderdeel waar een hoog hangende pion geraakt moest worden, bleef De Bondt steken.

Na afloop lieten de spelers zich moe op het gras vallen. De laatste training was een zware geweest. Net zoals het hele seizoen eigenlijk. Voor het eerst speelde de ploeg in de Jupiler League en na 38 duels eindigde het team op een 14e plaats met vijftien zeges, vijf gelijke spelen en achttien nederlagen. Moeilijkheidsfactor was natuurlijk dat het team zoveel wisselingen kende, dat er nauwelijks automatismen waren in te slijpen. Iets waaraan de andere Jupiler-ploegen wel konden werken.

Volgend seizoen zal het flink veranderde team weer aan de start verschijnen van deze competitie, maar dan met een andere trainer dat Fons Groenendijk. Hij verlaat Ajax. De reden gaf hij al eerder op deze site: ,,Ik was aan het evalueren en kwam tot de conclusie dat het een interessant en leerzaam jaar is geweest, op allerlei gebied. Alleen speelden we bijna wekelijks met een ander elftal. Onder meer vanwege de reglementen in de huidige vorm van de Jupiler League. Dat is voor mij een van de redenen geweest om te stoppen.”

Maar de invloed van de deelname van Jong Ajax was een positieve. Dat blijkt uit een analyse van de KNVB van het eerste jaar van de pilot in de Jupiler League met Beloftenteams en Achilles ’29: ‘De kijkcijfers van wedstrijden waarin de beloftenteams meespelen, liggen gemiddeld 37% hoger dan overige wedstrijden van de Jupiler League. Ook ontvangen clubs gemiddeld 3% meer bezoekers bij een thuiswedstrijd tegen een beloftenteam. Met name het belofteteam van Ajax heeft zowel op de televisiekijkers (+ 66%) als op stadionbezoekers (+ 34%) een positieve invloed’, staat in de analyse te lezen.

Ook de training eindigde positief met een bierdouche voor winnaar Fabian Sporsklede en een afscheidswoord van de trainer waarin hij iedereen een mooie toekomst toewenste én niet te vergeten een fijne vakantie. Dat laatste gold nog niet voor Lasse Schöne, die ook aan het circuit deelnam. Hij mag zich maandag melden bij het nationale team van Denemarken voor twee oefenduels.

Tekst: Ajax.nl

Related posts