KNVB evaluatie pilot Jupiler League: geen sprake van competitievervalsing

De KNVB stelt na een uitgebreide evaluatie over het eerste jaar van de twee jaar durende pilot in de Jupiler League met beloftenelftallen dat het een spannend en leerzaam seizoen is geweest en dat de sportieve kansen voor clubs hetzelfde zijn gebleven na toetreding van de beloftenteams en Achilles’29.

,,Het was in de Jupiler League een spannend seizoen waarin de titelstrijd tot aan het einde spannend was. Tegelijkertijd was het vanwege de pilot met de beloftenteams en Achilles’29 voor ons een leerzaam jaar”, zegt manager competitiezaken Gijs de Jong van de KNVB. ,,Met de nieuwe opzet willen we van de Jupiler League weer een sportieve en vitale competitie maken.

Zelfde teams in Jupiler Play-Offs
Als de uitslagen van de beloftenteams en Achilles’29 niet mee zouden tellen, zouden dezelfde teams op hetzelfde moment van de play-offs instromen. Er zouden alleen wat onderling kleine verschillen zijn.

Talenten
Dat de beloftenteams voornamelijk jonge talentvolle spelers inzetten, blijkt uit de gemiddelde leeftijd van Jong Ajax, Jong FC Twente en Jong PSV van respectievelijk 20 jaar en 91 dagen, 20 jaar en 335 dagen en 20 jaar en 144 dagen. De gemiddelde leeftijd van de clubs in de Jupiler League, inclusief de beloftenteams, is 23 jaar en 23 dagen.

Kijkcijfers en stadionbezoek
De kijkcijfers van wedstrijden waarin de beloftenteams meespelen, liggen gemiddeld 37% hoger dan overige wedstrijden van de Jupiler League. Ook ontvangen clubs gemiddeld 3% meer bezoekers bij een thuiswedstrijd tegen een beloftenteam. Met name het belofteteam van Ajax heeft zowel op de televisiekijkers (+ 66%) als op stadionbezoekers (+ 34%) een positieve invloed. Het aantal bezoekers bij thuiswedstrijden van de beloftenteams ligt met 42% van het gemiddelde lager.

Bron: KNVB.nl

Related posts