FOX behoedt eredivisieclubs van financiële problemen

De verkoop van voetbalrechten aan televisiezender Fox International heeft een groot aantal eredivisieclubs behoed voor financiële problemen. Dat verklaren drie bronnen tegen NRC Handelsblad. Het gaat om een clubvoorzitter, een technisch-directeur en een insider die goed op de hoogte is van de financiën in het betaalde voetbal.

Uit een inventarisatie van de jaarcijfers over 2012-2013 – waarvan de laatste twee weken geleden zijn ingeleverd – blijkt dat de voetbalclubs in dat seizoen een nettoverlies leden van ruim 7 miljoen euro. Zonder het contract met Fox dat in de zomer van 2012 is afgesloten zou het verlies zijn opgelopen tot 32 miljoen euro.

Fox, de betaalzender van mediatycoon Rupert Murdoch, nam in 2012 een meerderheidsbelang in Eredivisie Live. Die zender werd 4 jaar daarvoor opgericht door Eredivisie CV, een samenwerkingsverband van alle clubs uit de Eredivisie.

Tekst: Het Parool

Related posts