Info rond eventuele huldiging Ajax

Als Ajax op 27 april voor de vierde keer op rij landskampioen wordt, krijgen spelers en staf die avond een officiële huldiging aangeboden op het ArenApark. De voorbereidingen voor een feestelijke huldiging zijn in volle gang.

Uiteraard worden er veiligheidsmaatregelen getroffen rondom het ArenApark en in de binnenstad. Op het Leidseplein en Rembrandtplein geldt aankomende zondag een speciale voetbalverordening. Hierdoor kan de politie daar controleren op vuurwerk, fakkels, gooimateriaal (zoals flesjes en blikjes) en wordt het mensen op de pleinen niet toegestaan om zichzelf onherkenbaar te maken. De officier van justitie heeft op grond van de Voetbalwet ongeveer 20 personen voor komende zondag een gebiedsverbod voor de binnenstad van Amsterdam opgelegd. Ter meerdere zekerheid krijgen zij een meldingsplicht mocht Ajax landskampioen worden, zodat ze ook niet naar de huldiging komen.

Het evenement op het ArenApark begint, bij het behalen van het kampioenschap, om 18.00 uur met muziek. Om 20.00 uur start de officiële huldiging die 21.00 uur is afgelopen waarna er een cooldown is tot 22.00 uur. Voor Ajax-supporters in het uit-vak in het stadion van Heracles die vanuit Almelo terugrijden om de huldiging bij te wonen wordt vooraan het podium een speciale ruimte vrijgehouden. Zoals bekend zullen de Vak 410-supporters niet aanwezig mogen zijn bij de wedstrijd. Zij kunnen dan ook geen aanspraak maken op een plek binnen deze ruimte.

Veiligheidsmaatregelen en verhaal van eventuele schade
In en rondom het ArenApark worden maatregelen genomen. De politie gaat uit van een feestelijke bijeenkomst, maar treedt waar problemen zijn direct op.

Om dit keer te kunnen zorgen dat eventuele schade zo veel mogelijk werkelijk verhaald kan worden, zijn diverse maatregelen genomen. Het openbaar ministerie streeft er naar zo veel mogelijk zaken direct af te doen met een sanctie. Daarom is komende zondag in de Arena een ZSM-unit gevestigd met een officier van justitie. Personen die zich schuldig maken aan bijvoorbeeld openlijke geweld, mishandeling of het afsteken van vuurwerk zullen direct worden gestraft met een geldboete, taakstraf of zij krijgen een dagvaarding mee om zich voor de rechter te verantwoorden. Als daartoe aanleiding is, zal de betrokken persoon langer worden vastgehouden en worden voorgeleid aan de rechter-commissaris. Eventuele schade wordt op de veroorzakers verhaald. Er worden camera’s ingezet om bij strafbare feiten achteraf goed te kunnen opsporen (extra beeldmateriaal), schade vast te kunnen stellen en te achterhalen wie deze heeft veroorzaakt. Dit geldt ook voor het Leidseplein en Rembrandtplein.

Veiligheidsmaatregelen Leidse- en Rembrandtplein
Zoals de laatste jaren gebruikelijk, worden in de stad geen grote schermen toegestaan waarop de wedstrijd live te volgen is. Ook zijn geen vergunningen voor losse biertaps verleend. Voor de horeca gelden de reguliere sluitingstijden. Horecaondernemers is, net als voorgaande jaren, gevraagd om drank te schenken in plastic bekers, terrassen binnen te halen en extra alert te zijn op overmatig alcoholgebruik.

Verwacht wordt dat veel supporters de wedstrijd op het Leidse- en Rembrandtplein zullen volgen. Na de wedstrijd van Ajax op 13 april was het onrustig op het Leidseplein. De politie verrichtte diverse aanhoudingen waaronder voor het plegen van openlijk geweld. In een café was brand, waarschijnlijk veroorzaakt door vuurwerk.

Mede vanwege de gebeurtenissen in Rotterdam afgelopen zondag geldt deze zondag vanaf 9.00 uur een speciale voetbalverordening. Op beide pleinen zijn vuurwerk, fakkels, gooimateriaal (zoals flesjes en blikjes) en het bedekken van het gezicht niet toegestaan. De politie zal hierop strikt controleren en handhaven.

Meldplicht en gebiedsverbod
De officier van justitie heeft op grond van de Voetbalwet ongeveer twintig personen die verantwoordelijk worden gehouden voor de ongeregeldheden tijdens en na de wedstrijden Ajax-Cambuur (9 maart 2014) en Ajax-ADO (13 april 2014) een gebiedsverbod opgelegd. Concreet betekent dit dat zij komende zondag niet in de binnenstad van Amsterdam en in het Arenagebied mogen komen. In het geval Ajax aanstaande zondag landskampioen wordt, zullen zij zich ter meerdere zekerheid, om 20.00 uur moeten melden bij de politie in hun woonplaats, zodat ze de huldiging niet kunnen bijwonen.

Samenwerking
De gemeenten Amsterdam en Almelo, de politie-eenheden Amsterdam en Oost-Nederland, beide arrondissementsparketten en Ajax en Heracles werken intensief samen om de wedstrijd in Almelo zo goed mogelijk te laten verlopen. Over de uitvoering van het besluit ten aanzien van de circa 400 personen die zich op 20 april in de Kuip bevonden in het vak van waaruit massaal vuurwerk op het veld is gegooid, alsmede de overige supporters van Vak 410, worden goede afspraken gemaakt.

Tekst: Amsterdam.nl

Related posts