Van der Laan:’Het lijkt mij dat Ajax-fans niet klaar zijn voor Klassiekers met uitpubliek’

De wedstrijden tussen Ajax en feyenoord worden al jarenlang niet meer bezocht door uitsupporters. De burgemeesters van Amsterdam en Rotterdam wilden hier voor volgend seizoen weer over gaan nadenken, maar de kans dat het verbod wordt opgeheven, lijkt na de ongeregeldheden van afgelopen zondag in De Kuip bijzonder klein te zijn.

Een paar Ajax-aanhangers verstoorden de bekerfinale tussen Ajax en PEC Zwolle, door vuurwerk op het veld te gooien. In totaal werd er voor ongeveer 60.000 euro schade aangericht: niet alleen het veld werd vernield, maar ook reclameborden, toiletten en wasbakken moesten eraan geloven. Bovendien waren er brandjes op de tribune.

Het gebeurde onder het toeziend oog van de burgemeesters van Amsterdam en rotterdam, Eberhard van der Laan en Ahmed Aboutaleb. Reden voor CDA-er Sven de Langen om te pleiten voor een langere verbanning van uitfans bij de Klassiekers. “Het zat eraan te komen dat het weer kon, maar na de bekerfinale lijkt mij dat de Ajax-fans er niet klaar voor zijn”, zegt de politicus in het Algemeen Dagblad.

Aboutaleb zelf liet weten nog geen conclusies te willen trekken en het onderzoek naar de bekerfinale af te wachten. De uitkomsten van dat onderzoek worden door de burgemeester meegenomen in de evaluatie over het spelen met of zonder uitpubliek. De aanklager betaald voetbal is een onderzoek geopend en volgens De Telegraaf moet Ajax vrezen voor een fikse straf, die ten minste 15.000 euro en één duel voorwaardelijk zonder publiek (met een proeftijd van twee jaar) zal bedragen.

Tekst: Voetbalzone

Related posts