PEC Zwolle overrompelt Ajax in bekerfinale: 5-1

PEC Zwolle heeft in een historische finale de KNVB-Beker opgeëist. De wedstrijd tegen Ajax werd in de beginfase, en na de 0-1 van Ricardo van Rhijn, gestaakt omdat er vuurwerk op de grasmat van De Kuip werd gegooid. Na die onderbreking zagen de Ajacieden de dennenappel in rook opgaan, want bij rust stond het 4-1 en Bram van Polen maakte er nog 5-1 van. Zwolle pakte zijn eerste KNVB-Beker in de clubhistorie.

KLIK HIER VOOR HET FOTOVERSLAG VAN DIT DUEL

PEC stond voor de derde keer in de geschiedenis in de bekerfinale, maar greep tot zondag altijd mis. De ploeg van Ron Jans begon nog wel met een flinke tegenvaller, want Van Rhijn hamerde het leer binnen drie minuten via de lat in de kruising. Ajax had zijn gewenste vroege voorsprong te pakken. Scheidsrechter Bas Nijhuis zag zich hierna genoodzaakt de eindstrijd stil te leggen, omdat het vuurwerkbommen regende en daardoor kon de veiligheid van de spelers niet meer gewaarborgd worden. Na een speech van Edwin van der Sar keerde de rust terug en de pauze van een kwartier deed Zwolle goed.

Drie minuten na de hervatting zorgde Ryan Thomas immers voor de gelijkmaker: hij kapte Van Rhijn uit en verraste Kenneth Vermeer met een schot in de korte hoek, dat nog door Niklas Moisander was aangeraakt. Zwolle had hierdoor snel orde op zaken gesteld en sloeg na twaalf minuten wederom toe: Maikel van der Werff mikte een vrije bal tegen de paal en Thomas benutte de rebound voor de 2-1. De Blauwvingers namen geen moment gas terug en bouwden de marge uit. Guyon Fernandez tekende na 35 minuten voor de 3-1 na een pass van Mateusz Klich en kopte later een voorzet van Van Polen in de verre hoek.

De verdediging van Ajax schutterde en het elftal van Frank de Boer, dat volgende week kampioen kan worden, raakte in de eerste helft in de persoon van Bojan Krkic nog de lat.
De trainer zal in de rust ongetwijfeld uit zijn slof zijn geschoten, maar veel hielp het niet. Na vijftig minuten werd het immers 5-1: aanvoerder Van Polen lette op bij een hoekschop en ramde van dichtbij binnen. PEC was bovendien dodelijk in de omschakeling, want het liet binnen het uur twee enorme kansen liggen. Thomas kopte net naast en Fernandez vergat tijdig breed te leggen voor Klich.

De krachten vloeiden hierna weg bij PEC, maar verslappen deed de club uit de Hanzestad nooit. Ajax kon geen vuist maken, verloor voor het eerst sinds september 1988 van Zwolle en droop dan ook teleurgesteld af. Zwolle was in de slotfase overigens nog dicht bij een zesde doelpunt, maar invaller Giovanni Gravenbeek stuitte van dichtbij op Vermeer. De selectie en technische staf van PEC Zwolle maakt maandag een rondvaart door de Zwolse grachten en worden dan gehuldigd. PEC gaat bovendien Europa in.

PEC Zwolle – Ajax 5-1 (4-1
’03 Van Rhijn 0-1
’07 Thomas 1-1
’11 Thomas 2-1
’20 Fernandez 3-1
’33 Fernandez 4-1
’50 Van Polen 5-1

Scheidsrechter: Nijhuis