Jong Ajax verliest van Excelsior: 0-2

In de een-na-laatste thuiswedstrijd van het debuutseizoen in de Jupiler League kreeg Jong Ajax het ervaren Excelsior op bezoek. De nummer drie van de ranglijst bezorgde de formatie van trainer Fons Groenendijk een vervelende Goede Vrijdag. Jong Ajax verloor met 0-2.

Excelsior zette Ajax vanaf de aftrap snel vast. Dat resulteerde in de vijfde minuut tot een kans uit een corner. Stanislav Lobotka kon de bal ternauwernood van de lijn halen. Het bleek uitstel van executie, want in de zevende minuut leverde de strijdwijze wel het gewenste effect op toen Lars Veldwijk de 0-1 kon binnenwerken. Pas na twintig minuten kwam Jong Ajax af en toe bij het strafschopgebied van Excelsior en verdiende Abdel El Hasnaoui een corner met zijn schot op doel. Maar meer dan een speldenprikje was het niet. Met een schot van Becker, een prima redding van Mickey van der Hart op een schot van Botaka en een mislukt hakje van El Hasnaoui was het verhaal van de eerste helft snel verteld.

In de tweede helft bracht Groenendijk Riechedly Bazoer op de plaats van El Hasnaoui. In de rust had de trainer zijn ploeg waarschijnlijk op het hart gedrukt meer spelvreugde te laten zien, want de eerste akkoorden van het tweede bedrijf waren voor de thuisploeg. Ricardo Kishna kreeg een aardige mogelijkheid in de 61e minuut, maar hij kopte van het doel af in plaats van op doel.

Daarna daalde het enthousiasme van de thuisploeg weer wat en precies toen kreeg Excelsior twee goede mogelijkheden. Het schot van Adil Auassar kon Van der Hart nog keren, maar uit de daaropvolgende hoekschop kopte Jurgen Mattheij de 0-2 binnen. Dus weer een tegendoelpunt na een standaardsituatie, iets wat Jong Ajax veel te vaak overkomt. In de 69e minuut ontstond zo bijna de 0-3 maar Rick Kruijs werkte de bal tegen de paal.

Die derde tegentreffer kwam er niet. Jong Ajax verloor met 0-2 en krijgt maandag al kans op eerherstel als Helmond Sport in het laatste thuisduel van Jong Ajax naar Amsterdam komt. ,,Dit was een verdiende zege voor Excelsior”, vond trainer Groenendijk. ,,Zij waren op alle fronten beter en wij kwamen vooral fysiek te kort. Dat is ook niet gek, want de laatste fase van de wedstrijd speelden wij weer met zeven A-junioren. Bovendien zijn er onlangs beslissingen gevallen over de toekomst van een aantal spelers en die teleurstelling werkt door in die koppies.”

Groenendijk had ook een positief puntje: ,,Ik heb weer een goede Kenny Tete gezien”, sprak de trainer, die kort vooruit keek naar het volgende duel. ,,Dit weekend moeten we opkrabbelen en toewerken naar een goed resultaat tegen Helmond Sport aanstaande maandag.”

Opstelling Jong Ajax: Van der Hart; Anderson, Tete, Kuipers, Riedewald; Lobotka, Andersen, El Hasnaoui (46. Bazoer); Becker, Kishna (74. Hendriks), Sana (64. Acolatse)

Tekst: Ajax.nl

Related posts