Scheidsrechters stomverbaasd over keuze voor Nijhuis in bekerfinale

De KNVB maakte dinsdag bekend dat Bas Nijhuis aanstaande zondag de finale van de KNVB-beker tussen PEC Zwolle en Ajax op zich mag nemen. Binnen het scheidsrechterskorps is daar met verbazing op gereageerd, schrijft De Telegraaf een dag later. Niemand hield er rekening mee dat Nijhuis het fraaie affiche op zich zou mogen nemen, na de ontwikkelingen van de laatste maanden.

In januari kwam uit dat Nijhuis tijdens een trainingskamp van de KNVB over de schreef was gegaan. Tijdens het verblijf in het Turkse Belek was hij ’s nachts over het balkon van assistent-scheidsrechter Coen Droste geklommen en had hij met Edwin de Vree door de gangen van het hotel gespookt. De KNVB vond het ‘schoolreisjesgedrag’ en zette Nijhuis daarom buitenspel.

Nadien kreeg de arbiter nog maar negen wedstrijden toegewezen en daar zaten geen spraakmakende duels tussen. De Europese voetbalbond (UEFA) kende Nijhuis eveneens geen duels meer toe in één van de Europese competities en in de wedstrijden die hij nog wel floot, had Nijhuis het niet makkelijk. De verbazing is daarom groot dat hij zondag in De Kuip de leidende man zal zijn in de bekerfinale, voor het eerst in zijn loopbaan. Het zou bij scheidsrechtersbaas Dick van Egmond een ongeschreven regel zijn dat alle internationale arbiters in Nederland een keer de bekerfinale mogen ‘doen’.

Tekst: Voetbalzone

Related posts