Ajax verslaat ADO maar mag schaal nog niet in ontvangst nemen

Het podium voor de huldiging was al opgebouwd en de schaal was reeds aanwezig in de Amsterdam ArenA, maar Ajax kan het titelfeestje nog niet vieren. De ploeg van Frank de Boer won weliswaar met 3-2 van ADO Den Haag, maar omdat Feyenoord te sterk was voor psv, blijft de champagne nog even in de ijskast staan. Met nog twee wedstrijden te gaan heeft Ajax zes punten meer dan feyenoord en een veel beter doelsaldo, waardoor het dus officieus wel kampioen is, maar de titel kan over twee weken pas officieel binnengehaald worden. Ajax speelt dan uit tegen Heracles Almelo; volgende week wacht eerst de bekerfinale tegen PEC Zwolle in De Kuip.

KLIK HIER VOOR HET FOTOVERSLAG VAN DIT DUEL

De Boer had voorafgaand aan het duel al aangegeven dat hij alleen naar de eigen wedstrijd wilde kijken en Ajax deed er in ieder geval alles aan om ADO snel op de pijnbank te leggen. De thuisploeg begon uitstekend en de eerste kans was al in de tweede minuut voor Bojan Krkic, die langs Tom Beugelsdijk glipte en de bal in het zijnet ramde. Even later pegelde de Spanjaard op de vuisten van Gino Coutinho. ADO kwam er in de openingsfase totaal niet aan te pas en ook Davy Klaassen werd nog gevaarlijk, voordat Bojan zich opnieuw liet zien. De voorsprong voor Ajax kon niet uitblijven en tien minuten voor rust opende Christian Poulsen de score. De Deen leek bij een vrije trap van landgenoot Lasse Schöne buitenspel te staan, maar de vlag bleef omlaag en Poulsen kopte de 1-0 binnen.

Eigen doelpunt
Voor de defensieve middenvelder betekende het zijn eerste doelpunt van dit seizoen, maar Ajax kon maar erg kort genieten van de voorsprong. Nog binnen een minuut kwam ADO weer op gelijke hoogte, door een eigen doelpunt van Stefano Denswil. De vervanger van Niklas Moisander, die toch nog niet helemaal fit was en op de bank zat, schoot een voorzet vanaf links achter de kansloze Jasper Cillessen. De supporters van Ajax begrepen er niets van en dachten dat Bojan kort voor rust nog recht had op een strafschop, maar Björn Kuipers dacht daar anders over en floot niet. Ajax en ADO gingen daardoor in evenwicht de kleedkamers in voor de rust.

De tweede helft verliep hetzelfde als de eerste: Ajax ging op zoek naar een volgende treffer en ADO beperkte zich vooral tot verdedigen. De eerste mogelijkheid voor de Amsterdammers na de onderbreking was voor Kolbeinn Sigthórsson, maar zijn schot werd onderweg aangeraakt, waardoor de poging snelheid miste. De volgende serieuze kans kwam op naam van Klaassen, maar zijn schot werd gekeerd, waarna Sigthórsson bij de rebound over de bal maaide. Het was eenrichtingsverkeer richting het doel van Coutinho, al moet wel gezegd worden dat Ajax lange tijd te slordig speelde om echt tot veel kansen te komen. ADO leek toch redelijk eenvoudig stand te houden.

Ruim twintig minuten voor tijd kreeg Ajax echter alsnog de goal waar het naar op zoek was. Klaassen combineerde met Thulani Serero en werd de diepte in gestuurd, waarna hij Coutinho passeerde met een droge knal in de korte hoek. ADO moest zodoende in de achtervolging, maar leek geen moment van plan te zijn om alles te geven voor een comeback in Amsterdam. Twaalf minuten voor tijd besliste Serero uiteindelijk het duel, door een pass van Poulsen goed te controleren en de 3-1 binnen te tikken. In blessuretijd kopte Michiel Kramer via het lijf van Tom Beugelsdijk nog wel de 3-2 langs Cillessen, maar verder kwam ADO niet. De ploeg leed zodoende de eerste nederlaag onder Henk Fraser, terwijl Ajax nog even geduld zal moeten hebben met het titelfeest. Over twee weken kan de ploeg van De Boer uit bij Heracles officieel het kampioenschap prolongeren, maar nu wacht eerst nog de bekerfinale.

Ajax-ADO Den Haag 3-2 (1-1)
35. Christian Poulsen 1-0
36. Stefano Denswil(eigen goal) 1-1
69. Davy Klaassen 2-1
79. Thulani Serero 3-1
92. Beugelsdijk 3-2

Scheidsrechter: Liesveld