Titel nog niet binnen: Overlopen Ajax hervindt zichzelf na rust en pakt punt

De kampioensschaal lag al in Arnhem te wachten, maar het lijkt erop dat Ajax nog even geduld moet hebben met het in ontvangst nemen van die prijs. De koploper van de Eredivisie werd in de eerste helft volledig overlopen door een ontketend Vitesse en mocht van geluk spreken dat het bij de pauze slechts 1-0 achterstond. Het elftal van Frank de Boer herstelde zich na de hervatting echter knap en verliet uiteindelijk met een 1-1 gelijkspel het GelreDome. Daarmee blijft de ongeslagen reeks voortduren: Ajax is nu negentien competitiewedstrijden op rij zonder nederlaag.

KLIK HIER VOOR HET FOTOVERSLAG VAN DIT DUEL

Net als Twente afgelopen week, probeerde ook Vitesse het pressievoetbal van Red Bull Salzburg na te bootsen. Het sorteerde effect, en hoe. Ajax wist zich totaal geen raad met de vliegensvlug door elkaar bewegende aanvallers en middenvelders van de thuisploeg en gaf kans op kans weg. Binnen het kwartier moest Jasper Cillessen redding brengen op inzetten van Davy Pröpper en Christian Atsu, terwijl Guram Kashia tegen de paal kopte. Even later had Ricardo van Rhijn de mazzel dat zijn duidelijke handsbal in de zestien niet werd bestraft, waardoor de Amsterdammers een strafschop tegen bespaard bleef.

1-0
Na 25 minuten spelen viel de dikverdiende 1-0 alsnog. De defensie van Ajax kreeg de bal niet weg na een hoekschop en uiteindelijk profiteerde Bertrand Traoré door de rebound binnen te werken. Vitesse had nadien tal van kansen om de score verder uit te bouwen, maar liet dat na. Zakaria Labyad stuitte van dichtbij op Cillessen, die op slag van rust nogmaals in moest grijpen na een goede kans voor Atsu. Dé mogelijkheid op de 2-0 was echter voor Marko Vejinovic, maar de technisch begaafde middenvelder schoot voor een vrijwel leeg doel hard en slordig over. Ajax kwam in de eerste 45 minuten niet veel verder dan een poging van afstand van Lasse Schöne, die over ging.

Gelijkmaker
Aanvankelijk leek het erop dat de tweede helft een kopie van de eerste zou worden. Vitesse ging door waar het gebleven was en kreeg meteen een kans via Traoré, die op Cillessen stuitte. Ajax sloeg echter meteen terug. Kolbeinn Sigthórsson mocht vrij doorlopen richting het doel van Piet Velthuizen en rondde koel af. De thuisploeg probeerde nadien om Ajax weer onder druk te zetten, maar slaagde daar niet meer in. De bezoekers namen zelfs het initiatief over en hadden binnen het uur op voorsprong kunnen staan. Sigthórsson liet echter tot twee keer toe na om uit kansrijke positie de 1-2 binnen te schieten.

De wedstrijd raakte daarna meer in balans en golfde op en neer, maar grote kansen zoals in het eerste uur waren nog maar nauwelijks te bekennen, al had Van Rhijn in de slotfase nog wel de mogelijkheid om te scoren. De 1-1 stand bleef echter ongewijzigd en dat houdt in dat Ajax nog even zal moeten wachten op het vieren van een eventuele 33e landstitel. Omdat feyenoord namelijk won, verkleinen de rotterdammers het gat, met nog drie duels te gaan, tot zes punten.

Vitesse-Ajax 1-1 (1-0)
25. Traore 1-0
47. Sigthórsson 1-1

Scheidsrechter: Kuipers
Toeschouwers: 25500