De Boer grapt: ‘Wie beter is, Louis of ik? Ik natuurlijk’

Het Ajax van Frank de Boer verovert een dezer weken de vierde landstitel op rij. Daarmee passeert de succescoach grootmeesters als Rinus Michels en Louis van Gaal, die beiden niet verder kwamen dan drie opeenvolgende kampioenschappen.

Laatst hadden ze het er nog over bij het Nederlands elftal, Jasper Cillessen en Davy Klaassen. Weet je nog, zei de één tegen de ander. ‘Die wedstrijd tegen Telstar…’ De twee internationals mijmerden over 5 augustus van vorig jaar toen alles nog anders was. ‘Stefano Denswil, Thulani Serero, Davy Klaassen, Joël Veltman en ik, we speelden toen nog bij Jong Ajax. Drie maanden later wonnen we met die jongens van FC Barcelona in de Champions League. En nu kunnen we kampioen worden. Zo snel kan het dus gaan,’ zegt Jasper Cillessen aan de vooravond van het duel met Vitesse, tegenover het AD.

In Arnhem kán het morgen al raak zijn voor Cillessen en co, al moet Ajax dan zelf winnen en feyenoord zich in de Kuip verslikken in RKC. Trainer Frank de Boer houdt op voorhand rekening met geen enkel scenario. ‘Natuurlijk, ik wil zo snel mogelijk kampioen worden,’ zegt de oefenmeester. ‘Maar wij kunnen alleen maar zorgen dat we zelf winnen en dat zal moeilijk genoeg worden. Ik verwacht een gretig Vitesse. Die ploeg zal een signaal willen afgeven.’

Beter dan Van Gaal
Of de schaal nu morgen in Arnhem wordt uitgereikt of pas volgende week na het thuisduel met ADO, dat kampioenschap komt er wel. De vraag is hoe deze vierde titel straks zal worden herinnerd. In eerste instantie toch weer als het kunststukje van De Boer aan wie Ajax de herwonnen suprematie in de eredivisie grotendeels heeft te danken. De nuchtere Noord-Hollander schiet straks grootmeesters Rinus Michels en Louis van Gaal (drie titels op een rij) voorbij. ‘Wie beter is, Louis of ik?,’ herhaalde De Boer deze week de vraag. ‘Ik natuurlijk,’ grapte hij. Om er haastig aan toe te voegen: ‘Nee hoor, Louis was al verder dan ik. Hij was langer trainer en had een academische achtergrond. Ik gebruik nog steeds veel van hem.’

Je ziet het terug in de speelwijze. Het geheim van De Boer (lees: Van Gaal) is de kracht van het collectief waaraan alles en iedereen zich ondergeschikt moet maken. Het is terug te vinden in het aantal spelers (62) dat gebruikt wordt de laatste vier jaar, waar psv (56) en feyenoord (55) ‘achterblijven’.

Maar toch, in het keurkorps van De Boer is echter amper plaats voor creatieve individualisten. En ook: al jaren komt de topscorer van de eredivisie overal vandaan, behalve uit Amsterdam. ‘Als meerdere spelers de goals maken en wij worden kampioen is dat ook prima,’ vindt De Boer. Zijn woorden werden de laatste vijf wedstrijden nog eens onderstreept: negen van de twaalf goals droegen een andere naamgever.

Tekst: AD Sportwereld

Related posts