Blind: ‘Mijn carrière bij Oranje is niet slecht verlopen’

Vanaf 2016 zal Danny Blind bondscoach van Oranje zijn. Op dit moment is de oud-verdediger van Sparta Rotterdam en Ajax assistent van Louis van Gaal en die rol continueert hij wanneer Guus Hiddink komende zomer aan het roer komt. Van 2016 tot 2018 en misschien daarna ook nog is het daarna aan Blind om Nederland vooruit te brengen. Zelf kwam hij tussen 1986 en 1996 uit voor Oranje.

In gesprek met OnsOranje kijkt hij terug op zijn tien jaar durende interlandloopbaan. Die wordt niet gekenmerkt door veel grote prestaties, erkent Blind zelf ook. “Het is niet zo dat mijn carrière bij het Nederlands elftal slecht verlopen is, hoor. Ik heb 4 toernooien meegemaakt en 42 interlands gespeeld, ben er denk ik minimaal 80 keer bij geweest. Als libero had ik altijd strijd met Ronald Koeman en als libero wordt je niet zo snel ingebracht als wissel”, legt Blind uit.

Omdat hij in drie van de vier toernooien die hij met Oranje meemaakte bankzitter was, heeft hij niet echt een hoogtepunt aan te wijzen bij Oranje. Zijn debuut is dan nog de mooiste herinnering. Blind heeft thuis geen plakboeken, shirts of vaantjes binnen handbereik liggen. Niets in huis herinnert hem aan zijn interlandcarrière, zegt hij. “Er hangen wat foto’s op het toilet”, geeft Blind lachend aan. “Als je daar wat langer bivakkeert, kun je wat foto’s zien uit een gewonnen Europa Cup-finale, ofzo.”

Zeventien jaar nadat hij zelf zijn eerste stappen deed in Oranje debuteerde Blinds zoon Daley als international. De linksback annex middenvelder van Ajax heeft inmiddels negen caps achter zijn naam staan en dat maakt zijn vader best trots. “Welke vader, of je nu trainer bent of niet, geniet niet van het feit dat zijn zoon in het Nederlands elftal speelt? Tijdens de wedstrijden ben ik daar totaal niet mee bezig, dat kan ik goed scheiden. Dan ben ik gewoon assistent-bondscoach, dan ben ik de spelers aan het beoordelen. Dus ook Daley Blind.”

Tekst: Voetbalzone.nl

Related posts