Cruijff: ‘Clubs gaan de fout in als ze maar even favoriet zijn’

De meeste clubs in de Eredivisie zijn mentaal niet sterk genoeg, zo schrijft Johan Cruijff in zijn column voor De Telegraaf. Volgens ‘El Salvador’ doet de toenemende druk gekke dingen bij de ploegen in de bovenste helft in de ranglijst.

”Het hele seizoen zie je clubs in de fout gaan zodra ze maar even favoriet zijn. FC Twente, feyenoord, Vitesse en nu ook psv, allemaal gaan ze sputteren zodra iedereen denkt dat het lek boven is”, aldus Cruijff in de krant van wakker Nederland.

”Ik neem twee willekeurige voorbeelden van situaties die ik de afgelopen weken voorbij heb zien komen”, komt de Nederlandse topspeler van weleer met voorbeelden. ”Ik noem de namen van de clubs niet, omdat het me meer om het idee gaat dat ineens het gogme ontbreekt om een wedstrijd naar je hand te zetten.”

”Zo zag ik een team spelen tegen een ploeg waarvan bekend is dat ze gevaarlijk met corners zijn. Dan kan je twee dingen doen. Allereerst zorgen dat je geen corners weggeeft. Lukt dat niet en zie je al die goede koppers in het strafschopgebied verschijnen, dan stuur je zelf twee of drie spelers naar voren. En dan kijken of de tegenstander het lef heeft om dat zo te laten. Negen van de tien keer nemen ze toch het besluit om extra mensen achterin te houden, waardoor de druk op jouw goal bij de corner een stuk minder is.”

Een ander team liet de keeper van de tegenstander ongehinderd lange ballen geven naar een kopsterke aanvaller: ”Dat ging maar door, zonder dat er iets tegen werd gedaan. Terwijl als de verdediging tegen de middenlijn aan gaat staan, het hele probleem meteen is opgelost. Een kwestie van scherp in je hoofd zijn, waardoor je logisch blijft denken”, aldus Cruijff.

Tekst: Voetbalcentraal

Related posts