Exclusief: Interview met Andy van der Meyde

Andy van der Meyde kennen wij natuurlijk als de voormalig vleugelspeler van Ajax, Internazionale en Everton. Na een veelbewogen carriere keerde Andy uiteindelijk terug naar Nederland en woont hij samen met zijn gezin in Apeldoorn. Andy ging een boek schrijven over zijn carriere, is wekelijks te zien in de realitysoap Andy en Melisa en geniet vooral van het leven. Voor ons aanleiding om Andy eens op te zoeken in Apeldoorn.

Je bent in 1994 gescout door Ajax toen je nog bij Vitesse 1892 in Arnhem speelde. Had jij jezelf ooit zien spelen in het shirt van Vitesse.
Ik heb altijd de droom gehad om profvoetballer te worden. Het begon inderdaad bij Vitesse 1892. In die tijd als beginnend voetballertje bracht mijn moeder me nog naar de training en haalde mij weer op. Toen Ajax kwam hoefde ik echt niet lang na te denken. Eerlijk gezegd had ik mij niet in het shirt van Vitesse zien spelen. Mooie club, mooi stadion maar ik ben toch echt Ajacied.

In 1997 maakt jij je debuut voor Ajax tegen FC Twente en in 1999 kwam je 1 seizoen op huurbasis uit voor de club uit Enschede. Heeft de komende wedstrijd van aanstaande zondag nog een speciale betekenis voor jou
Natuurlijk heeft dat iets speciaals voor mij. FC Twente gaf mij toen de kans om mij verder te ontwikkelen en daar ben ik ze nog steeds dankbaar voor. Ik hoop ook altijd dat FC Twente het goed doet, ze hebben wel een apart plekje in mijn hart behalve als ze tegen Ajax spelen.

Bij Ajax speelde je met onder andere met Zlatan Ibrahimovic, Rafael Van der Vaart, Wesley Sneijder en John Heitinga. Spreek je die jongens nog wel eens.
Jazeker. John Heitinga spreek ik heel vaak en af en toe Wesley Sneijder. Zlatan heb ik nooit meer gesproken en volgens mij wil hij dat ook niet. Waar ik ook nog veel contact mee heb is Mido. Goede gast en altijd in voor een geintje en dat past ook wel bij mij.

Wim Jonk, Dennis Bergkamp, Jaap Stam. Steeds meer oud-Ajacieden worden benaderd voor een functie binnen Ajax. Ben jij ook benaderd en zou je dit zien zitten.
Nee ik ben hiervoor door Ajax niet benaderd en voorlopig hoeft dat van mij ook nog niet. Ik heb op dat gebied nog veel te leren alvorens ik die stap wil maken. Ben van mening dat als je het wil doen dat je het ook in één keer goed moet doen, en zover ben ik nog niet.

Heb jij überhaupt ambities om in het betaalde voetbal verder te gaan en zo ja waar ligt bij jou de lat.
Die ambities heb ik zeker. Het liefst zou ik assistent-coach willen worden, zeg maar een schakel tussen de trainer en de jongens. Op voetbalgebied kan ik de jongens veel leren maar ook zeer zeker buiten het veld. Ik heb veel meegemaakt in die wereld en kan ze veel tips geven om op het rechte pad te blijven, mochten ze dat nodig hebben.

Welk doelpunt in je carriere is je het meest bijgebleven.
Dat is natuurlijk dat doelpunt tegen AS Roma met Ajax. Maar eentje die ik ook niet snel vergeet is de volley die ik scoorde in de Champions League wedstrijd met Internazionale tegen Arsenal. Dat zijn toch momenten die je nooit meer vergeet.

De laatste jaren is de F Side weer in opkomst met mooie sfeeracties en spandoeken. Hoe ervaar jij momenteel de sfeer in de Arena van met name de F-Side en VAK 410.
Dat vind ik geweldig. Ik ben laatst nog tijdens een wedstrijd op VAK 410 geweest en die sfeer daar is enorm. De jongens doen het echt goed daar. Dat de F-Side ook weer van zich laat horen is ook prachtig. Het lawaai, het zingen, dat hoort bij de F-Side. Vanaf de eerste minuut de tegenstander intimideren en laten merken Wij zijn Ajax. Daar kan ik echt van genieten.Hoe zie jij de Fluwelen Revolutie die van start is gegaan toen Cruijff zich ermee ging bemoeien.
Ik zie dat best wel positief in. Cruijff is natuurlijk een hele goede voetballer geweest en heeft kennis van zaken. Dat hij nu zeggenschap heeft binnen Ajax is prima. Ik denk dat Ajax met de ingeslagen weg nog hoge ogen gaat gooien de komende jaren.

Regelmatig word jij gesignaleerd in het Ajax Supportershome. Kruipt het bloed waar het niet gaan kan of….
Hahahaha ja heerlijk. Dat is een plek waar ik mij echt thuis voel. Voor de wedstrijd lekker ouwehoeren met elkaar. Drankje en peukje erbij en af en toe tap ik er zelf ook een paar. Eerlijk gezegd zit ik liever in het honk dan op de eretribune hahaha maar af en toe ben ik daar ook wel te vinden hoor.

Ajax staat momenteel eerste in de Eredivisie. Denk jij dat Ajax de vierde titel op rij gaat pakken.
Ben ik van overtuigd. Ik voorspel dat Ajax aankomende zondag gaat winnen van FC Twente en dan is het klaar. Bij een gelijkspel zal het misschien nog een weekje langer duren maar Ajax pakt dit seizoen de vierde titel op rij.

Wat vind jij van de actie voor de terugkeer van het oude logo.
Supermooi dat die actie weer nieuw leven is ingeblazen. Het oude logo hoort bij Ajax, het straalt karakter uit en het is een mooie kop. Wat mij betreft komt het zo snel mogelijk terug.

Gelukkig in Apeldoorn of zien wij jou ooit nog eens de binnenstad van Amsterdam onveilig maken.
Ik kan je vertellen dat wanneer Ajax de schaal pakt ik Amsterdam echt wel even onveilig ga maken maar verhuizen is op dit moment geen optie. Ik heb het prima naar mijn zin in Apeldoorn. Wij wonen daar lekker rustig en ook voor de kids is dat ideaal. Mochten de kids straks uit huis gaan en we blijven met z’n tweetjes over dan zal ik er zeker over nadenken.

Jouw biografie, Geen Genade, zal binnenkort ook op film te zien zijn. Zou jij gespannen zijn om naar de premiere te gaan.
Reken maar dat ik gespannen ben. Een film over je eigen leven terwijl je nog in leven bent is natuurlijk wel apart. Maar in de film komen natuurlijk ook dingen voor waar ik niet met plezier op terugkijk. Ik ben overigens wel zeer benieuwd hoe het gaat worden en hoe de acteurs het gaan doen maar dat ik dan gespannen zal zijn staat vast.

Wekelijks ben jij samen met je gezin te zien in de realitysoap Andy en Melisa. Had je ooit gedacht dat men jou daarvoor zou benaderen.
Absoluut niet maar dit kwam mede door het uitbrengen van mijn boek ‘Geen Genade’. Tijdens de presentatie, maar ook daarna, heb ik veel mensen (vips) ontmoet die met het idee rondliepen. Het ging meer onder het motto ‘bij Andy gebeurt altijd wat’ waarna het balletje eigenlijk begon te rollen. In eerste instantie hoefde het van mij ook niet. Ik dacht laat mij lekker leven en genieten maar achteraf heb ik er geen spijt van. Het is best leuk om te doen en om het daarna terug te zien op tv.

Hoe hoog schat jij de kansen van Oranje in op het komende WK.
Je weet het nooit maar als we realistisch zijn niet erg hoog. Verdedigend komen we gewoon tekort en als je de top van de wereld tegenover je krijgt dan zal het heel lastig worden. Het middenveld en de aanval is best goed dus moeten ze maar zorgen dat ze daar in balbezit blijven. Maar zonder gekheid ik denk niet dat ze veel kans van slagen hebben in Brazilië.

Wil jij verder nog iets kwijt aan de bezoekers van AjaxFanzone.nl
De bezoekers mogen trots zijn op deze site. Als ik het nieuws wil lezen wat er bij Ajax speelt, kijk ik altijd als eerste op deze site. Lekker up to date dus wat mij betreft gaan jullie hier nog lang mee door.

Related posts