Eerste zonnepaneel geplaatst op dak Amsterdam Arena

Vandaag is het eerste paneel van de in totaal 4200 zonnepanelen gelegd op het dak van de Amsterdam Arena. In mei moeten de werkzaamheden voltooid zijn en is het stadiondak 7000 m2 aan zonnepanelen rijker. Het stadion van Ajax zal op deze manier 10 procent van het jaarlijkse electriciteitsverbruik in de Amsterdam Arena zelf opwekken.

Het Platform Duurzame Arena, medewerkers van de Arena die zich bezighouden met de duurzaamheid rond de thuishaven van Ajax, gaf vanochtend het officiële startsein van de aanleg met het installeren van het eerste zonnepaneel op het stadiondak. De panelen komen allemaal op het niet-licht doorlatende, niet-bewegende deel van het dak van de Amsterdam Arena.

De totale oppervlakte van 7000 m2 is ongeveer even groot als een voetbalveld. Op jaarbasis moet het zonnedak ongeveer 930.000 kWh produceren, dat is 10 procent van het totale verbruik van de voetbaltempel. Om een beeld te geven: dat is net zo veel als het jaarverbruik van 270 huishoudens.

‘Ik ben buitengewoon trots op dit bijzondere moment’, zegt Henk van Raan, projectdirecteur van het duurzaamheidsprogramma. ‘Het was een lange weg om dit voor elkaar te krijgen, maar het is gelukt. Hiermee zijn we weer een stap dichter bij ons einddoel: per saldo klimaatneutraal in 2015.’ De aanleg gaat 1,6 miloen euro kosten.

Tekst: Het Parool

Zie eerder bericht:
08-01-2014: Amsterdam Arena krijgt enorm zonnedak

Related posts