There are no ads, please add some


Ajax rolt slap AZ op in Arena: 4-0

Waar vooraf gedacht werd dat AZ Ajax het vuur aan de schenen zou leggen na de pijnlijke Europese nederlaag van de Amsterdammers, bleek daar in de praktijk niets van. Ajax herstelde zich eenvoudig van de 0-3 tegen Red Bull Salzburg en werkte met een 4-0 zege aan het zelfvertrouwen en het doelsaldo.

KLIK HIER VOOR HET FOTOVERSLAG VAN DIT DUEL

Helemaal bij de les bleek Ajax, ondanks alle waarschuwingen vooraf, nog niet. Binnen dertig seconden had Stefan Berghuis namelijk al voor de 0-1 kunnen zorgen na halfslachtig ingrijpen van Jasper Cillessen, maar de AZ-aanvaller schoot over. De thuisploeg herpakte zich echter goed en nam een kleine drie minuten later zelf de leiding. De mee opgekomen Ricardo van Rhijn vond met een lage voorzet de inlopende Siem de Jong, die doelman Esteban met een lage schuiver kansloos liet. Ajax kon daarna doen wat het wilde, kreeg alle ruimte en had na zo’n twintig minuten spelen al in veilige haven kunnen zijn. Viktor Fischer (rebound op been tegenstander), wederom De Jong (slap rollertje) en Lerin Duarte (schot over) verzuimden echter om voor de tweede keer de trekker over te halen.

AZ kwam gaandeweg de eerste helft wel weer wat meer op stoom en maakte het de Ajax-defensie zelfs even lastig. Cillessen voorkwam echter dat Markus Henriksen kon scoren en duwde het schot van de Noor uit de korte hoek. De speldenprik kon evenwel niet verbloemen dat de Alkmaarders voornamelijk achter de feiten aanliepen en enkel omdat Ajax ook in het restant van de eerste 45 minuten slordig was in de afwerking, bleef de spanning na rust nog enigszins gewaarborgd. Zo gleed Bojan Krkic weg op het moment dat hij dacht te kunnen afronden en stuitte De Jong nog eens op Esteban. Op slag van rust moest Jeffrey Gouweleeuw zijn doelman zelfs te hulp schieten: de verdediger voorkwam de tweede Amsterdamse treffer door een inzet van Duarte van de lijn te halen. Celso Ortiz ontsnapte kort daarop aan een tweede gele kaart na een tackle van achteren op Niklas Moisander.

Zo had AZ weinig reden tot mopperen dat het bij aanvang van de tweede helft nog altijd volop in de wedstrijd zat. Het elftal van Advocaat, die in de rust enkele aanvallende wissels doorvoerde, begon dan ook vol goede moed na de hervatting en kreeg via Viktor Elm zelfs een mogelijkheid op de gelijkmaker. De Zweed zag zijn schot echter geblokt worden. Vervolgens deed Ajax wat het in de eerst helft allang had moeten doen: de wedstrijd beslissen. Invaller Kishna zocht de achterlijn op, legde terug op De Jong, die de bal vervolgens met de hak bij Duarte bezorgd. Dit keer was de afronding van middenvelder wel in orde: 0-2.

Daarmee was alle druk definitief van de ketel en kon de thuisploeg naar hartenlust aanvallen en de score verder uitbouwen. Het was tevens een uitgelezen mogelijkheid voor de negentienjarige Kishna om zijn talent te etaleren: na een uur spelen dribbelde hij op volle snelheid de zestien in, waarna zijn schot vervolgens op fraaie wijze hoog in de verre hoek belandde. Veel had het treffen na de 3-0 niet meer om het lijf, al maakte Duarte zijn uitstekend middag nog verder compleet door nog een tweede keer te scoren. Zonder te aarzelen knalde hij de bal hoog en hard achter de kansloze Esteban. Die 4-0, een kwartier voor tijd, bleek ook het laatste serieuze hoogtepunt van de ontmoeting.

Ajax – AZ 4-0 (1-0)
4. De Jong 1-0
54. Duarte 2-0
61. Kishna 3-0
74. Duarte 4-0

Scheidsrechter: Vink
Toeschouwers: 51.404
Gele kaarten: De Sa (Ajax), Ortiz, Elm (AZ)

Opstelling Ajax:
Jasper Cillessen, Ricardo Van Rhijn, Joel Veltman, Niklas Moisander, Daley Blind; Davy Klaassen, Christian Poulsen, Lerin Duarte; Bojan (46. Ricardo Kishna), Siem De Jong (69. Kolbeinn Sigthórsson), Viktor Fischer (12. Lesley De Sa)

Opstelling AZ:
Esteban; Reijnen (46. Johanson), Gouweleeuw, Wuytens (46. Poulsen), Viergever; Henriksen, Ortiz (69. Haye), Elm; Berghuis, Jóhannsson, Beerens.


Gerelateerde posts