There are no ads, please add some


Hattrick Schöne helpt Ajax langs sc Heerenveen: 3-0

Frank de Boer is er voor het eerst in zijn trainersloopbaan in geslaagd om te winnen van Marco van Basten. Ajax speelde de laatste drie keer gelijk tegen sc Heerenveen, maar wist zondag wel weer eens de volle buit te pakken tegen de Friezen: 3-0. Dat was te danken aan Lasse Schöne, die voor het eerst in zijn periode bij Ajax een hattrick maakte en zijn oude club dus veel pijn deed. De koploper van de Eredivisie heeft door de zege nu weer vier punten meer dan achtervolger FC Twente.

KLIK HIER VOOR HET FOTOVERSLAG VAN DIT DUEL

Ajax won dankzij een uitstekende start van de wedstrijd. De thuisploeg zette Heerenveen direct na het eerste fluitsignaal onder druk en leek al in de tweede minuut op voorsprong te komen, maar Niklas Moisander raakte de paal. Viktor Fischer scoorde even later wel, maar zijn doelpunt werd afgekeurd wegens buitenspel, terwijl uit de herhaling bleek dat daar zeker geen sprake van was. Heerenveen had dus geluk, maar kwam niet aan voetballen toe. Na elf minuten beloonde Ajax zichzelf alsnog met de openingstreffer: Schöne mocht een penalty nemen na een overtreding van Joey van den Berg op Siem de Jong en maakte vanaf elf meter geen fout.

Niet lang daarna benutte Schöne ook de tweede strafschop van de middag, ditmaal veroorzaakt door Stefano Marzo, die op een wel erg klunzige manier hands maakte. Ajax zat daardoor op rozen en Heerenveen probeerde zich terug in de wedstrijd te knokken, maar dit lukte niet. De Friezen kwamen in het laatste kwartier van de eerste helft wel wat vaker voor het doel van Jasper Cillessen (terug na twee wedstrijden afwezigheid), maar de keeper werd geen enkele keer serieus getest. Ajax nam de 2-0 voorsprong zonder problemen mee de rust in en begon met Christian Poulsen als vervanger voor Nicolai Boilesen aan de tweede helft. Daley Blind schoof daardoor weer terug naar de achterhoede.

Aanvankelijk leek Ajax ook de tweede helft te gaan domineren en Thulani Serero kreeg na een uitstekende pass van Niklas Moisander een goede kans op de derde treffer, maar onder druk van Van den Berg slaagde hij er niet in om te scoren. Serero wilde een penalty, maar kreeg die niet, en liet zich even hierna vervangen door Lerin Duarte. Heerenveen kwam na deze wissel plotseling beter in de wedstrijd en kreeg een paar aardige mogelijkheden om wat terug te doen. De eerste kans was voor Alfred Finnbogason, maar de kopbal van de spits haalde de doellijn niet. Even later schoot de topscorer van de Eredivisie net naast.

Heerenveen wilde de handdoek duidelijk nog niet in de ring gooien en ook Hakim Ziyech liet zich zien, maar de volley van de middenvelder ging over en zijn vrije trap net naast. Ajax liet niet veel meer zien, maar had een kwartier voor tijd naar 3-0 kunnen uitlopen, toen Ricardo van Rhijn invaller Kolbeinn Sigthórsson bediende. Het schot van de IJslander kon echter eenvoudig gepakt worden door Kristoffer Nordfeldt, die later alsnog werd gepasseerd: Fischer bewaarde het overzicht en bracht Schöne in staat om zijn hattrick compleet te maken. Ajax heeft nu weer vier punten meer dan Twente en speelt donderdag in de Europa League tegen Red Bull Salzburg. Drie dagen daarna komt AZ op bezoek in Amsterdam.

Ajax-sc Heerenveen 3-0 (2-0)
12. Schöne 1-0 (penalty)
18. Schöne 2-0 (penalty)
85. Schöne 3-0

Scheidsrechter: Van Boekel
Toeschouwers: 51396
Kaarten:
Geel:
Serero en Van Rhijn (beiden Ajax), Van de Berg, De Roon en Ziyech (allen Heerenveen)

Opstelling Ajax:
Jasper Cillessen, Nicolai Boilesen (46. Christian Poulsen), Niklas Moisander, Joël Veltman, Ricardo van Rhijn, Thulani Serero (58. Lerin Duarte), Daley Blind, Davy Klaassen, Viktor Fischer, Siem de Jong (72. Kolbeinn Sigthórsson) en Lasse Schöne

Opstelling sc Heerenveen:
Nordfelt, Marzo, Kum, Van de Berg (85. Van Aken), Van Anholt (71. Dijks), De Roon, Ziyech, De Kamps, Van la Parra (67. Lurling), Finnbogason, Basacigoklu


Gerelateerde posts