Feiten & Weetjes Ajax – Heerenveen

Ajax neemt het zondag vanaf 16:30 uur in de ArenA op tegen sc Heerenveen. In aanloop naar het competitieduel zette Ajax.nl een elftal feiten en weetjes over deze clubs en hun spelers op een rij.

* Ajax is 11 wedstrijden ongeslagen in de Eredivisie. De Amsterdammers wonnen 9 keer en speelden slechts twee keer gelijk. Ajax is als enige ploeg nog ongeslagen na de winterstop.

* Ajax – sc Heerenveen werd 21 keer eerder gespeeld in de Eredivisie. Ajax won 15 keer, terwijl de Friezen 3 zeges boekten in Amsterdam.

* Afgelopen seizoen leverde de thuiswedstrijd tegen Heerenveen een gelijkspel op: 1-1. Op 19 april 2013 scoorden Viktor Fischer en Alfred Finnbogason.

* Ajax verloor zijn laatste 9 duels (uit en thuis) niet van Heerenveen. De laatste Friese zege in de ArenA dateert van 31 januari 2009: 0-1. Danijel Pranjic maakte de enige treffer.

* Ajax had dit seizoen in Heerenveen een droomstart. Na een snelle 0-2-voorsprong eindigde het duel in 3-3. Kolbeinn Sigthórsson, Niklas Moisander en Christian Eriksen maakten de Ajax-doelpunten.

* De eerste editie van Ajax – Heerenveen werd gespeeld op 21 april 1991. De Amsterdammers wonnen het thuisduel met 4-1. Ron Willems, Michel Kreek en Dennis Bergkamp (2) scoorden.

* Frank de Boer heeft in de Eredivisie 3 keer tegen Marco van Basten gecoacht en het werd 3 keer gelijk. Als voetballer stonden De Boer en Van Basten 10 interlands samen in het veld.

* Ajax hield dit seizoen in 10 van de 23 duels ‘de nul’, het meest van alle Eredivisieclubs. Jasper Cillessen was in die reeks 9 keer Ajax’ doelman. Een keer was Kenneth Vermeer de keeper.

* Nicolai Boilesen is op deze wedstrijddag jarig. De Deense verdediger wordt 22 jaar. Toby Alderweireld was op 2 maart 2013 de laatste Ajacied die scoorde op zijn verjaardag (FC Twente – Ajax 0-2).

* Lasse Schöne was in het seizoen 2005 -2006 speler bij sc Heerenveen. Ajacieden Mitchell Dijks en Joeri de Kamps zijn dit seizoen verhuurd aan sc Heerenveen.

* In het verleden droegen veel speler in hun carrière zowel het Ajax-shirt als het shirt van Heerenveen. Bekende voorbeelden zijn: Ole Tobiasen, Danny Hesp en Klaas Jan Huntelaar.

Tekst: Ajax.nl

Related posts