There are no ads, please add some


Duarte: ‘Ik kan nog heel veel bijleren’

Lerin Duarte zit inmiddels ruim vijf maanden bij Ajax. De 23-jarige middenvelder stond door blessures enige tijd aan de kant tijdens de eerste seizoenshelft. Inmiddels is hij weer helemaal fit en hoopt hij op meer speelminuten dan tijdens de afgelopen maanden. Iets dat hij zelf wil afdwingen tijdens de trainingen.

Zijn voetbalcarrière begon jaren geleden op straat. Op de pleintjes in de rotterdamse wijk Spangen. Hij kwam bij Sparta terecht. Nadat hij degradeerde met Sparta speelde hij een jaar in de Eerste divisie met de club. Heracles klopte op de deur en daar werd hij vrijwel direct basisspeler. Na twee jaar Almelo was het tijd voor een nieuw hoofdstuk. De belangstelling van Ajax was al tijden bekend, maar pas op de slotdag van de zomerse transfermarkt werd de overgang van Duarte ook echt beklonken, twee dagen nadat de deal tussen Ajax en Tottenham Hotspur over Christian Eriksen officieel was gesloten.

Nu zijn we vijf maanden verder en heeft Duarte. Door blessures speelde Duarte tot nu toe pas vier competitiewedstrijden voor de landskampioen. Begin oktober liep hij door een smerige overtreding van Milanees Sulley Muntari flinke schade aan zijn enkel op, waarna het zes weken duurde voor hij weer fit was. Twee weken later speelde een hamstring op tijdens de training, wat hem de maand december kostte.


Lerin Duarte tijdens Ajax-AC Milan in duel met Ignazio Abate


Nu hij het fysieke malheur achter zich heeft gelaten, ziet Duarte zich geconfronteerd met het feit dat Ajax sinds de thuiswedstrijd tegen Celtic met een middenveld speelt dat vrijwel louter loftuitingen oogst. Daley Blind, Davy Klaassen en Thulani Serero blijken elkaar uitstekend aan te vullen en brachten de sjeu en het gogme terug die enige tijd ontbraken in het spel van de Amsterdammers. Logisch dus dat Frank de Boer vasthoudt aan dat drietal. ,,Ik ben in de eerste plaats een teamspeler. Als het elftal goed draait, ben ik daar blij mee. Natuurlijk wil ik het liefst spelen, maar ik gun dat ook aan de jongens die het nu zo goed doen. Ik zit niet zo in elkaar dat ik hoop op een blessure bij een van hen, zodat ik weer in het team kom. Ik wil dat echt zelf afdwingen, op het trainingsveld. Je moet ook niet vergeten dat we nog aardig wat wedstrijden voor onze kiezen krijgen, met de Europa League erbij. Ik denk dat de kans groot is dat er af en toe iets gewisseld wordt in de opstelling.”

Dat hij bij zijn komst naar Amsterdam her en der werd geïntroduceerd als de opvolger c.q. vervanger van Eriksen, heeft Duarte niet opgezadeld met een overdreven verwachtingspatroon, zegt hij. ,,Ik kijk puur naar mezelf, ik ken mijn kwaliteiten. Wat ze van mij bij Heracles hebben gezien, probeer ik hier bij Ajax ook te doen, maar dan beter. Een complete speler ben ik nog lang niet. Ik kan nog heel veel bijleren. Dat geldt op allerlei vlakken. Kijk, ik hoef niet meer te leren voetballen. Maar dit is toch weer een ander team waarin je terechtkomt, met een andere manier van spelen, die een andere manier van vrijlopen vraagt. Deze trainer verwacht ook weer andere dingen dan de vorige. Noem maar op. Het was jammer dat ik geblesseerd raakte, net toen ik me goed had aangepast en mijn drive begon te vinden. Maar het heeft geen zin om daarover te gaan zitten treuren.”

Tekst: Ajax.nl


Gerelateerde posts