There are no ads, please add some


Sigthórsson kopt Ajax naar moeizame zege op Groningen: 2-1

Ajax heeft donderdag met pijn en moeite de drie punten gepakt tegen FC Groningen. De ploeg van Frank de Boer was in de eerste helft duidelijk de bovenliggende partij, maar beloonde zichzelf met slechts een doelpunt en zag de bezoekers kort voor rust op gelijke hoogte komen via Filip Kostic. In de tweede helft kwam Ajax vervolgens een stuk slechter voor de dag en ontsnapte het een paar keer aan een achterstand, waarna invaller Kolbeinn Sigthórsson alsnog zorgde voor een zwaarbevochten overwinning: 2-1. Dankzij de rake kopbal van de IJslander heeft Ajax nu vier punten meer dan achtervolger Vitesse, dat dinsdag in eigen huis nog verloor van AZ.

KLIK HIER VOOR HET FOTOVERSLAG VAN DIT DUEL

De Boer zal de wedstrijd van donderdagavond snel willen vergeten. De coach zag zijn ploeg nog wel een aardige eerste helft spelen en na de 1-0 van Lasse Schöne had Ajax verder uit moeten lopen, maar dat lukte niet. Met een fraaie treffer bracht Kostic het evenwicht terug in de score en in de tweede helft rook Groningen plotseling de kans om te stunten in Amsterdam, waar het in 1994 voor het laatst wist te winnen. De bezoekers raakten twee keer het houtwerk en werden ook nog erg gevaarlijk via Kostic en Tjaronn Chery, maar Ajax ontsnapte en trok zeven minuten voor tijd nog aan het langste eind. Sigthórsson kwam bij een voorzet vanaf links voor zijn tegenstander en kopte de 2-1 binnen. Opmerkelijk: Ajax is de enige ploeg die in deze speelronde een thuiswedstrijd wist te winnen.

Jasper Cillessen ontbrak door een blessure en daarom stond Kenneth Vermeer weer eens onder de lat bij Ajax. Hij had het voor de gelijkmaker van Kostic allesbehalve druk: Groningen kwam er in de eerste helft nauwelijks aan te pas en als de bezoekers er eens uitkwamen, volgde er een ongevaarlijk afstandsschot. Ajax begon goed en kreeg een eerste mogelijkheid via Siem de Jong, die na een pass van Schöne over schoot, en een enorme kans via Bojan. De Spanjaard (die de voorkeur kreeg boven Viktor Fischer) leek een lage voorzet van Ricardo van Rhijn binnen te kunnen tikken, maar onder druk van Lorenzo Burnet lukte dit niet. Ajax hield slechts een corner over aan het gevaarlijke moment.

Na deze kans zakte Ajax wat weg, maar net op het moment dat Groningen beter in de wedstrijd kwam veroorzaakte Eric Botteghin met een domme overtreding op Bojan een penalty, die werd benut door Schöne. Hierna had Ajax de tweede goal moeten maken, maar Davy Klaassen kopte op de lat, Bojan zag een inzet van de doellijn gehaald worden en ook Schöne stuitte op de lat. Groningen had dus het geluk aan de zijde en kwam vijf minuten voor rust uit het niets op 1-1, via een fraaie treffer van Kostic. Ajax en Groningen gingen zodoende in evenwicht rusten en de thuisploeg probeerde direct in de tweede helft om de voorsprong te herstellen. De Jong kreeg daar een eerste goede kans voor, maar hij schoot op aangeven van Van Rhijn opnieuw over.

Kort daarna kwam Ajax met de schrik vrij bij een vrije trap van Chery. De dribbelaar van Groningen schoot een vrije trap met veel gevoel in de verre hoek en buiten het bereik van Vermeer, maar zijn inzet spatte op de lat uiteen. Het betekende een waarschuwing voor Ajax, dat echter niet wakker schrok en in de tweede helft erg slecht speelde en veel balverlies leed. Kostic maakte een kwartier na rust bijna zijn tweede, maar stuitte op Vermeer, en een afstandsschot van Chery belandde net naast het doel van de aan de grond vastgenagelde Ajax-doelman. Beide ploegen raakten vervolgens nog het houtwerk (namens Ajax vond Sigthórsson de paal, terwijl Richairo Zivkovic de lat raakte namens Groningen), voordat Sigthórsson Ajax alsnog aan de zege hielp. De invaller, die op de bank was begonnen omdat Siem de Jong de voorkeur had gekregen, kwam voor Giliano Wijnaldum en kopte een voorzet vanaf links tegen de touwen.

Ajax-FC Groningen 2-1 (1-1)
28. Schöne 1-0 (penalty)
41. Kostic 1-1
83. Sigþórsson 2-1

Scheidsrechter: Gözübüyük
Toeschouwers: 50638
Kaarten:
Geel:
Kappelhof, De Leeuw en Wijnaldum (allen Groningen)

Opstelling Ajax:
Kenneth Vermeer, Jaïro Riedewald (66. Christian Poulsen), Niklas Moisander, Joël Veltman, Ricardo van Rhijn, Thulani Serero (74. Lerin Duarte), Daley Blind, Davy Klaassen, Bojan Krkic, Siem de Jong (66. Kolbeinn Sigthórsson) en Lasse Schöne

Opstelling FC Groningen:
Bizot, Burnett, Botteghin, Kappelhof, Wijnaldum, Chery, Kieftenbeld, Van Nieff (’86 Zeefuik), Kostic, De Leeuw (’75 Zivkovic), Kirm

Tekst: Voetbalzone


Gerelateerde posts