Van der Laan overweegt verbod op alcohol bij Champions League wedstrijden

Het voetbalgeweld in november op de Dam in Amsterdam was te wijten aan grote hoeveelheden alcohol die de supporters van de Schotse club Celtic daar nuttigden. Zo oordeelde burgemeester Eberhard van der Laan donderdag in de gemeenteraad. Hij overweegt daarom de verkoop van alcohol door winkels voorafgaande aan een Champions Leaguewedstrijd aan banden te leggen.

De maatregel is vergelijkbaar met de regels die de afgelopen jaren golden op Koninginnedag om alcoholmisbruik tegen te gaan. Op deze feestdag, vanaf dit jaar Koningsdag geheten, mogen supermarkten in de hoofdstad maar één alcohoholisch drankje aan klanten verkopen.

Van der Laan baseert zijn conclusie onder meer op bevindingen van politie, horeca-ondernemers rond de Dam en ook stadsreinigers die na afloop van de ongeregeldheden veel bierblikjes tegenkwamen die duidelijk uit de supermarkten afkomstig waren. ‘Alle winkels deden mee’, zei Van der Laan. Hij wil daarom afspraken maken met Amsterdamse supermarkten om de bierverkoop te beteugelen als er veel voetbalsupporters in de stad zijn.

Rond de Champions Leaguewedstrijd van Ajax tegen Celtic op 6 november braken rellen uit op en rond de Dam. Dertien politieagenten raakten gewond en er werden 17 Ajax-fans en 28 Celtic-supporters opgepakt.

Celtic-supporters klaagden achteraf dat de politie buitensporig geweld had gebruikt en dat de arrestatie-eenheid zich niet als politie kenbaar had gemaakt. Celtic-supporters dachten daarom met Ajax-hooligans te maken te hebben. Volgens Van der Laan blijft de arrestatie-eenheid in de toekomst in burgerkleding opereren. ‘De manier om dicht bij de relschoppers te komen is onherkenbaar te zijn’, redeneerde hij.

Wel gaat de politie in het vervolg anders te werk om verwarring te voorkomen. Van der Laan: ‘Bij arrestaties wordt er zo goed mogelijk nagestreefd dat er onmiddellijk ME omheen is, zodat supporters geen verwarring meer zullen ondervinden.’

Tekst: Het Parool

Related posts