Cruijff: ‘Wat Ajax en AZ overkomt is eigenlijk de mooiste opleiding’

Ajax en AZ zijn dit seizoen nog actief op drie fronten. De club uit Alkmaar zit nog in het toernooi om de Europa League, hoopt de KNVB Beker te veroveren en wil ook komend seizoen in Europa spelen. Ajax wil de landstitel prolongeren, staat in de halve finale van de KNVB Beker en komt vanaf volgende maand in de Europa League uit.

“Wat Ajax en AZ overkomt is eigenlijk de mooiste opleiding”, verzekert Ajax-icoon Johan Cruijff maandag in De Telegraaf. De oud-speler en -trainer noemt de situatie van beide clubs een gemis voor de andere topclubs in Nederland. Ongeveer om de drie dagen in actie komen zorgt ervoor dat spelers scherp blijven en zich voortdurend blijven ontwikkelen. “De andere clubs moeten dit nu via trainingen zien te compenseren en dat is niet gemakkelijk. Het geeft eens te meer aan, hoe jammer het is dat zoveel ploegen dit jaar zo snel uit de Europese toernooien lagen. Helemaal als je op de lange termijn denkt is het spelen van twee wedstrijden per week essentieel voor de ontwikkeling van een voetballer.”

Frank de Boer rouleerde afgelopen week door tegen feyenoord het elftal op vier posities te wijzigen en tegen Go Ahead Eagles een paar plekken voorin anders in de vullen. Volgens Johan Cruijff is dat een goede zaak. Volgens Cruijff wordt de selectie van Ajax steeds breder en de spelers beseffen daardoor dat de onderlinge verschillen steeds kleiner worden. “Als er iemand verslapt er meteen een ander klaar staat om hem te vervangen. Zo wordt een talent op natuurlijke wijze ook mentaal aangescherpt.”

Tot slot haalt Cruijff nog even uit naar onder meer Vitesse en psv, omdat zij dit seizoen te gemakkelijk uit het Europees voetbal werden geknikkerd. ‘Dat bij sommige clubs de schouders werden opgehaald toen ze in Europa werden uitgeschakeld, is voor mij dus onbegrijpelijk. Dan ben je of wel heel erg met de korte termijn bezig of je snapt niet waar het in het topvoetbal om gaat’, aldus Cruijff.

Bron: De Telegraaf

Related posts