Ajax wint dankzij invaller Schöne van Go Ahead en is winnaar van het weekend

Ajax hoeft de koppositie niet meer te delen met Vitesse. Waar de Arnhemmers eerder op de zondag punten verspeelde in de derby met NEC, daar pakte de regerend landskampioen wel de volle buit: 0-1 bij Go Ahead Eagles. Lasse Schöne, die op de bank was begonnen maar na een uur spelen in het veld werd gebracht, werd de matchwinner. De ploeg van Frank de Boer heeft nu twee punten meer dan Vitesse en zal de wedstrijd van zondag snel willen vergeten.

KLIK HIER VOOR HET FOTOVERSLAG VAN DIT DUEL

Ajax had het zichzelf veel gemakkelijker kunnen maken, als het de enorme kansen die het in het eerste kwartier kreeg zou verzilveren. De titelhouder begon uitstekend in Deventer en had al in de derde minuut op voorsprong moeten komen, toen Kolbeinn Sigthórsson alleen voor Eloy Room kwam te staan. De IJslander had de hoek voor het uitkiezen, maar schoot met een slappe volley in de handen van de keeper. Tien minuten daarna kreeg Lesley de Sa (die verrassend genoeg in de basis was begonnen) een grote kans, maar na terugleggen van Bojan Krkic schoot hij naast. Bojan startte overigens als linksbuiten aan het duel: Viktor Fischer was gepasseerd door De Boer.

Ajax was in de beginfase heer en meester en de derde grote kans kwam op naam van Daley Blind, die in het vijandelijke strafschopgebied werd aangespeeld, maar tegen een tegenstander aan schoot. Go Ahead kwam daar dus goed weg en knokte zich terug in de wedstrijd. De thuisploeg dwong een paar corners af en werd daarmee ook gevaarlijk, bijvoorbeeld via Marnix Kolder, die de bal echter verkeerd op zijn hoofd kreeg. Ajax zakte ver weg en ontsnapte vijf minuten voor rust aan een achterstand, toen Sjoerd Overgoor de bal wilde plaatsen, maar misschien beter gewoon hard had kunnen uithalen. De inzet van de middenvelder ging nu naast het doel van Jasper Cillessen.

Net als in Amsterdam gingen Go Ahead en Ajax rusten met een 0-0 tussenstand. In de eerdere ontmoeting liepen de Amsterdammers na de thee in een rap tempo uit naar 6-0, maar dat zat er nu niet in. Ajax was weliswaar de bovenliggende partij: veel kansen leverde dat niet op. De Sa zag een mislukte voorzet nog op de paal belanden en Davy Klaassen stormde met de bal aan de voet het strafschopgebied in, maar ging naar de grond en kreeg geel voor een vermeende schwalbe. Dat was een onjuiste beslissing van Reinold Wiedemeijer, al was een strafschop ook niet nodig geweest. Een klein halfuur voor tijd greep De Boer in en kwamen Fischer en Schöne in de ploeg voor De Sa en Sigthórsson. Beide aanvallers hadden hevig teleur gesteld.

Fischer werd direct na zijn entree gevaarlijk, maar stuitte op Room, die even later Thulani Serero naar de grond leek te brengen, maar geluk had dat Wiedemeijer opnieuw geen penalty gaf. Go Ahead kwam er nauwelijks aan te pas, maar werd uit het niets toch een keer gevaarlijk, toen Kolder helemaal vrij stond maar net niet gevonden werd. Een kwartier voor tijd kwam Ajax vervolgens op voorsprong: Schöne schoot zijn vrije trap in de muur, maar mikte in tweede instantie vervolgens wél raak. Go Ahead probeerde hierna nog wel terug te komen, maar echt gevaarlijk werd het niet voor het doel van Cillessen. Aan de overkant raakte Bojan nog de lat, terwijl Fischer de Spanjaard niet wist te bereiken in een drie tegen één situatie. Het bleef dus bij die enige goal van Schöne: 0-1.

Go Ahead Eagles-Ajax 0-1 (0-0)
73. Schöne 0-1