Sta op tegen haatspraak

Tijdens de rust van de bekerklassieker deed Ajaxdirecteur Edwin van der Sar echt een emotionele en duidelijke oproep: Sta op tegen kanker. ‘Sta op tegen kanker’ bestaat om geld in te zamelen voor onderzoek tegen de vreselijke ziekte. Kanker moet de wereld uit. En eigenlijk ook weg uit de voetbalstadions, vinden wij. Weg uit het vocabulaire van sommige roepers. De sterke persoonlijke inbreng van ‘Sar’ staat in enorm schril contrast met het spandoekje van Vak410, uitgerold vóór de rust.

Rooie Marck, feyenoordfan van het eerste uur, werd gehekeld: ‘onze rook is rooier dan rooie Marck’. Hij overleed in 2013 aan kanker. Het doek is een treurig voorbeeld van een jarenlange reeks scheldkanonnades en haatspraak over-en-weer. ‘Kankerjoden’, ‘JHK’ (joden hebben kanker) en ‘Joden aan het gas’. Daar schreven rotterdamse kranten geen kolommen over vol.

Bemoedigend is dat flink wat Vak410’ers op social media zich afzetten tegen het doek van gisteren. Net als 99 procent van de overige Ajacieden. Zoals feyenoorders dat ook doen na dubieuze doeken in De Kuip. Volkomen logisch: kanker woekert in bijna alle families en laat vreselijk leed na.

Gezien alle reacties is het goed om te weten dat het overgrote merendeel van de Ajacieden en feyenoorders hier hetzelfde over denkt. Dat is een mooie reden om een punt te zetten achter de jarenlange reeks haatspraak. Dit spandoek lokt misschien weer reacties uit tijdens de komende Kuipklassieker, maar laten wij als Ajacieden nou verstandig zijn en er gewoon als eerste mee stoppen.

Tekst: Ajaxlife

Related posts