Ajax kegelt feyenoord uit bekertoernooi en staat in halve finale: 3-1

De vier halve finalisten in het toernooi om de KNVB Beker zijn bekend. Na AZ, PEC Zwolle en NEC vond ook Ajax de weg naar de laatste vier. Ajax deed dat door in eigen huis af te rekenen met aartsrivaal feyenoord: 3-1, dat vroeg in de wedstrijd nog op voorsprong was gekomen via Jean-Paul Boëtius. Namens Ajax tekenden Viktor Fischer, Bojan Krkic en Thulani Serero voor de doelpunten. Voor de vierde keer in vijf seizoenen meldt Ajax zich bij de laatste vier.

KLIK HIER VOOR HET FOTOVERSLAG VAN DIT DUEL

De openingsfase was voor feyenoord dat zich helemaal had ingesteld om het Ajax-spel te ontregelen en dragende kracht Daley Blind niet aan de bal te laten komen. Die opzet leek te lukken en zelfs nog beter voor de rotterdammers; ze kwamen zelfs op voorsprong. Tonny Vilhena ontsnapte randje buitenspel aan de aandacht en de middenvelder wipte de bal over Kenneth Vermeer heen. Uiteindelijk gaf Boëtius net voor de lijn het laatste zetje en dat was nodig ook, want Ricardo van Rhijn probeerde de bal nog van de doellijn te vegen.

Ajax had moeite om de tegenstander onder druk te zetten. De grootste kansen waren dan ook voor feyenoord: na slecht verdedigen van Nicolai Boilesen kon Ruben Schaken net niet afronden, nadat Vermeer langs de bal dook werd de bal van de lijn gehaald en een schot van Graziano Pellè werd gepakt door Vermeer.

Langzaamaan kreeg Ajax grip op het spel en begon steeds beter te voetballen en dat resulteerde na een dik halfuur in de gelijkmaker: Joris Mathijsen torpedeerde Lerin Duarte, maar arbiter Kevin Blom paste voordeel toe en hij zag hoe aanvoerder Daley Blind een sublieme pass verstuurde. Viktor Fischer omspeelde Erwin Mulder, merkte dat Daryl Janmaat slecht ingreep en plaatste de bal in het net: 1-1. feyenoord wankelde: drie minuten later kreeg Fischer weer een grote kans, ware het niet dat zijn inzet van de lijn werd gehaald door de rotterdamse defensie.

Na de pauze verdeelden beide partijen de kansen maar had Ajax de overhand. Schaken werd vrijgespeeld in het strafschopgebied, maar de vleugelspeler stuitte op Vermeer. Daarna schoot Bojan naast, deed Vilhena hetzelfde en besloot Schaken een rush met een inzet voorlangs. Na zeventig minuten kwam Ajax voor het eerst op voorsprong. Een afgemeten voorzet van Blind werd katachtig gepareerd door Mulder, maar Bojan stond op de juiste plek om binnen te koppen. In de blessuretijd tekende invaller Serero nog voor de genadeklap: 3-1.

Ajax-feyenoord 3-1 (1-1)
7. Boëtius 0-1
34. Fischer 1-1
68. Bojan 2-1
90+2 Serero 3-1

Opstelling Ajax:
Vermeer; Van Rhijn, Veltman, Denswil, Boilesen (76. Poulsen); Klaassen, Blind, Duarte (72. Serero); Schöne, Bojan (84. Sigthórsson), Fischer.

Opstelling feyenoord:
Mulder; Janmaat, Van Beek, Mathijsen (75. Nelom), Martins Indi; Clasie, Immers, Vilhena (88. Goossens); Schaken, Pellè, Boëtius (75. Armenteros).
Wissels: Lamprou, Kongolo, Nelom, Bakkal, Goossens, Te Vrede, Armenteros.

Related posts