Zwitsers onderzoeksbureau: Ajax heeft beste jeugdopleiding

De jeugdopleiding van Ajax levert de meeste Europese topspelers op. Volgens een Zwitsers onderzoeksbureau spelen op dit moment 69 spelers uit de opleiding van de Amsterdamse landskampioen bij een club die in de hoogste competitie van een Europees land uitkomt. Ajax scoort daarmee beter dan Partizan Belgrado, dat op de tweede plaats staat met 66 spelers. Het grote Barcelona volgt op de derde plaats met 61 spelers.

Ajax wijkt ook af van het algemene beeld in het Europese voetbal. Het investeert juist in de opleiding, terwijl andere clubs hun geld steeds meer gebruiken om spelers te huren, aldus de onderzoekers van Football Observatory. „Minder geld wordt uitgegeven door slecht geleide club, met name in het zuiden en oosten van Europa”, aldus onderzoeker Rafaele Poli. Ajax steekt jaarlijks ongeveer 6 miljoen euro in de jeugdopleiding.

De voetballers die Ajax opleidt, vertrekken vaak naar buitenlandse clubs. Barcelona slaagt er bijvoorbeeld beter in zelf opgeleide spelers te behouden. Maar De Amsterdammers hebben volgens de onderzoekers wel een duidelijke visie. De club trekt alleen spelers van buiten aan als die echt een versterking vormen en probeert eerst uit de eigen opleiding een talent door te laten stromen. In de winterstop zag Ajax er nog van af Ola John van Benfica te huren, omdat trainer Frank de Boer zijn huidige selectie sterk genoeg achtte.

Topclubs als Arsenal en Bayern München steken schril af bij de opleiding van Ajax. Van de Londense topclub zijn maar 36 zelf opgeleide spelers actief in een hoogste competitie in Europa, evenveel als de Duitse kampioen.

Tekst: De Telegraaf

Related posts