Ajax meest succesvolle club in beker in afgelopen tien jaar

Van de huidige eredivisieclubs heeft Ajax het afgelopen decennium de beste resultaten geboekt in de KNVB-beker. De Amsterdammers veroverden sinds het seizoen 2004/2005 in 41 bekerduels 106 punten, wat neerkomt op een gemiddelde van 2,59 punten per wedstrijd.

In de voorbije tien jaar veroverde Ajax drie keer de beker, vaker dan welke club ook. Woensdag treedt de formatie van coach Frank de Boer in de kwartfinales van het lopende bekertoernooi aan tegen feyenoord. De rotterdammers staan op de bekerranglijst sinds 2004/2005 op de zevende plaats met 67 punten uit 32 wedstrijden.

Het dit seizoen al uitgeschakelde psv is tweede op de bekerrangschikking van het afgelopen decennium met 86 punten uit 36 wedstrijden, voor bekerhouder AZ met 83 punten uit 34 duels. Dankzij een aantal kwart- en halve finaleplaatsen bezet NAC Breda de vierde plek met 80 punten. De Brabanders liggen dit seizoen al uit het bekertoernooi en hetzelfde geldt voor de nummer vijf op deze lijst, FC Twente.

Reputatie
Opvallend is de zeventiende klassering van FC Utrecht, dat tussen 2002 en 2004 telkens in de finale stond en in 2003 en 2004 zelfs de beker won. Sindsdien presteren de Domstedelingen beroerd in bekerverband met nog maar één halve finale. Dit seizoen hoopt Utrecht de oude bekerreputatie weer op te pakken; woensdag is NEC de opponent in de kwartfinales.

SC Cambuur deed het in de afgelopen tien jaar nog slechter dan FC Utrecht in bekerverband. De Friezen sprokkelden slechts 21 punten in negentien duels en schaarden zich nooit onder de laatste acht.

Tekst: NuSport

Related posts