Van Halst: ‘Ajax zakt niet door de ondergrens en wordt weer kampioen’

De eredivisie wordt vrijdag hervat met de derby tussen FC Twente en Heracles. Aan de hand van vijf vragen blikt NUsport elke dag met een kenner vooruit op de tweede seizoenshelft. Deze keer: Jan van Halst, analyticus van FOX Sports.

1. Gaat psv dankzij Bryan Ruiz alsnog meestrijden om de titel?
“Nee, zijn komst is een enorme kwaliteitsimpuls, maar psv blijft te wankel om een lange serie goede resultaten neer te zetten. Meestrijden om de tweede plaats en daarmee voorronde Champions League is in mijn ogen het maximale voor dit psv.”

”Bovendien is het met een nieuwe speler, die lang niet gespeeld heeft, altijd afwachten hoe snel hij weer in vorm is. Hoewel, ik denk dat dat bij Ruiz wel meevalt. Hij is een kwaliteitsspeler, die hebben minder tijd nodig om zich aan te passen. Op welke positie hij moet gaan spelen? Voorin vanaf de rechterkant, en dan een beetje zwervend. Ze noemen hem immers niet alleen om zijn uiterlijk de ‘Wezel’, dat is ook omdat hij er stiekem tussen kan komen. Dan is hij op zijn best. Als Ruiz in de spits of op ’tien’ begint, dan staat hij al op de plek waar hij moet komen. En dan rendeert hij minder.”

2. Welke club wordt kampioen?
“Ajax. Dat is de meest stabiele ploeg. Ze zullen nog weleens verliezen, de laatste wedstrijden voor de winterstop kwamen ze namelijk heel goed weg. Maar Ajax zakt niet door de ondergrens en dan ben je in de eredivisie al snel de favoriet voor de titel.”

3. Welke club degradeert?
“Ik ben bang dat NEC eruit vliegt. Bij een club die al zo lang in de eredivisie speelt, heerst vaak een sfeer van: het komt wel goed. Terwijl om te overleven juist passie en strijdlust nodig is. In de laatste wedstrijd voor de winterstop, het 5-2 verlies tegen Groningen, was dat weer ver te zoeken.”

4. Wie wordt de beste speler van de tweede seizoenshelft?
“Jean-Paul Boëtius. De eerste helft van het seizoen heeft hij gebuikt om in vorm te komen, in de tweede helft gaat hij los. Ik hoop dat hij Pellè voorin een beetje kan ontlasten. En dat zijn eigen rendement omhoog gaat.”

5. Welke drie eredivisiespelers moeten sowieso mee naar het WK?
“Joël Veltman, hij gaat een grote toekomst tegemoet. En misschien dat hij niet eens in de basis staat in Brazilië, maar Veltman is ook een goede speler om erbij te hebben om het A-team scherp te houden op de training. Hij zet de B-ploeg aardig neer bij een onderling trainingspartijtje. Jordy Clasie kun je er om die reden ook goed bij hebben als alternatief voor Kevin Strootman en Nigel de Jong. Ik vond hem in de uitwedstrijd tegen Turkije heel sterk en solide spelen. Die lijn heeft hij bij feyenoord doorgetrokken. Een heerlijk spelertje. En als derde kies ik Boëtius.”

Tekst: NuSport

Related posts