Van Praag hekelt calimero-gedrag psv: ‘Men tast mijn integriteit aan’

Edwin van der Sar is niet alleen directeur marketing bij Ajax; de oud-doelman zit ook in het bestuur van de internationale belangenorganisatie European Club Association (ECA). Hij moet daar als opvolger van Maarten Fontein voor de Nederlandse clubs opkomen. Bij psv had men echter liever gezien dat Van der Sar pas later naar voren was geschoven: de Eindhovense club vindt de directeur nog te onervaren. Bovendien baalde algemeen directeur Tiny Sanders openlijk van het feit dat er na Michael van Praag ‘weer een Ajax-man’ een belangrijke functie in Europa heeft gekregen (zie eerdere bericht).

Van Praag maakt maandag in een open brief aan De Telegraaf duidelijk hoe de vork in de steel zit. “Tiny Sanders vroeg mij indertijd in deze zaak te bemiddelen en door dit zo te zeggen zou kunnen worden verondersteld dat hier sprake is van een Ajax-onderonsje en wordt aldus mijn integriteit als bondsvoorzitter van de KNVB aangetast”, legt de erevoorzitter van Ajax uit in het dagblad. “Het is bovendien een opmerking van iemand die beter weet, en dus ten onrechte de verontwaardigde clubbestuurder uithangt. Want zijn PSV staat bestuurlijk in Europa nu met lege handen…”

Volgens Van Praag waren er twee kandidaten: Van der Sar en Peter Fossen van psv. Het was Sanders die Van Praag verzocht om te bemiddelen teneinde uit de ontstane impasse te komen. “Dat vond ik moeilijk, want ik ben ook erevoorzitter van Ajax”, vervolgt Van Praag. “Maar hij vond dat geen bezwaar, want ik stond als bondsvoorzitter van de KNVB immers boven de partijen. Omdat hij Edwin te onervaren achtte, stelde hij voor Peter Fossen kandidaat te stellen, die zich dan na twee jaar vrijwillig ten faveure van Edwin zou terugtrekken.”

De ECA zag echter niets in een dergelijk voorstel en sprak openlijk zijn voorkeur uit voor Van der Sar. “Er was uiteindelijk simpelweg een meerderheid voor de directe kandidaatstelling van Edwin en dat heb ik Tiny Sanders medegedeeld. Die trok daarop de kandidatuur van Peter Fossen zeer sportief in.” Van der Sar werd vervolgens praktisch unaniem als bestuurslid van de ECA gekozen en Van Praag stelde bij de UEFA voor om Fossen als extratoegevoegd lid toe te voegen aan de Club Competitions Committee, een commissie waar hij voorzitter van is. Dit gaat binnenkort gebeuren. Het stuit Van Praag tegen de borst dat Sanders daar volledig aan voorbijgaat. “Sanders doet voorkomen of psv ten opzichte van Ajax wordt benadeeld, want er zijn meer clubs in Nederland. En dat terwijl Peter Fossen door een, in de ogen van Tiny Sanders, ’Ajax-man’ in het zadel is geholpen.”

Tekst: Voetbalzone

Related posts