Leerzaam jaar voor Deense tegenpolen

De Denen Viktor Fischer en Lucas Andersen zijn zowel landgenoten als leeftijdsgenoten. Verder delen de 19-jarige aanvallers de voorkeur voor de linksbuitenpositie. Tot zover de overeenkomsten, want verder zijn er vooral verschillen. Tijdens het trainingskamp in het Turkse Belek praten ze op uitnodiging van Ajax.nl over zichzelf en over elkaar.

De levens van Fischer en Andersen zijn het afgelopen jaar steeds meer op elkaar gaan lijken. Beide Denen kennen elkaar al jarenlang vanuit Denemarken, maar sinds een halfjaar draaien ze nu ook dagelijks hetzelfde programma. ,,We zien elkaar dagelijks bij Ajax. Daardoor heb je ook veel meer om te delen. Zeker ook als je nu een hele week 24 uur per dag in elkaars gezelschap bent. Het is niet zo dat we extra veel naar elkaar toe trekken, maar het contact is zeker toegenomen”, aldus Fischer op de officiële webiste. ,,Onze jonge landgenoot Marcus Bay zit nu eigenlijk in een soortgelijke situatie als wij ook hebben gezeten. Hij is net nieuw bij de club. We zien hem alleen niet vaak omdat onze schema’s veel van elkaar verschillen. Wij trainen ’s ochtends, terwijl hij ’s middags op de club is.” Andersen: ,,Als we Marcus dan wel eens tegenkomen is het leuk om ervaringen uit te wisselen. We weten wat hij nu doormaakt. Alles is nieuw voor hem.”

Goede tijden-slechte tijden
Lucas Andersen begrijpt de Nederlandse taal na anderhalf jaar prima, maar zijn uitspraak wil hij eerst nog verder verbeteren. Tot die tijd redt hij zich vooral in het Engels. Andersen woonde slechts twee maanden in een gastgezin. Daarna ging hij met zijn Deense vriendin samenwonen: ,,Het scheelt dat ik inmiddels van Almere-Buiten naar Amsterdam ben verhuisd. Ik woon nu veel dichter bij jongens als Viktor in de buurt. Maar het blijft verleidelijk om in gezelschap van al mijn Deense teamgenoten bij Ajax af en toe even onze eigen moedertaal te spreken. Viktor keek in het begin wel eens naar Goede Tijden Slechte Tijden om de taal te leren. Ik heb dat ook gedaan, maar daar ben ik er snel mee gestopt.” Fischer: ,,Ik vond het een vreselijk slecht programma, maar het was wel goed voor mijn Nederlands.”

Tegenpolen
In de spelersgroep zijn beide linksbuitens tegenpolen van elkaar. Andersen: ,,We zijn twee totaal verschillen personen. Viktor hoor en zie je altijd en overal. Dat zit in zijn karakter.” Fischer: ,,Lucas weet wanneer hij iets goed of fout doet, maar dat zal hij zelden openlijk delen. Ik ben daar veel extraverter in. Het is denk ik zowel een sterk als een zwak punt van Lucas dat hij zich daar niet zo in uit. Maar aan de andere kant: als iemand weet wat hij wil, is het Lucas wel. Hij is altijd bezig om beter te worden. Die eigenschap heb ik ook wel in me. Daarin lijken we dan wel weer op elkaar.”

Gedenkwaardig en leerzaam
Het jaar 2013 werd uiteindelijk een even gedenkwaardig als leerzaam jaar voor Fischer. Zijn goals tegen feyenoord en psv leverde hem in januari en maart tot twee keer toe een trofee voor het Doelpunt van de Maand op. Enkele maanden later werd hij verkozen tot Talent van het Jaar tijdens de kampioenshuldiging van Ajax. ,,Dat waren stuk voor stuk prachtig momenten. Maar ik vond het hele proces er naartoe ook mooi. Het huidige seizoen begon niet zo goed voor mij. Ik was echte wekenlang uit vorm. Lange tijd zocht ik naar de goede vorm van het begin. Pas de laatste weken voor de winterstop heb ik mijn vorm weer een beetje teruggekregen. Toen kwamen de goals en assists ook weer. Ook in mindere tijden is het belangrijk dat je dicht bij jezelf blijft en gewoon hard blijft werken. Dat heeft zich nu uitbetaald. Maar na één jaar ben je er nog lang niet. Je moet jezelf continu blijven ontwikkelen. Dat wordt een mooie uitdaging voor 2014.”

Tekst: Ajax.nl

Related posts