Ajax begint 2014 met oefennederlaag in Turkije tegen Galatasaray: 2-1

Ajax heeft de eerste oefenwedstrijd van 2014 verloren. De koploper van de Eredivisie trof vrijdag Galatasaray in de strijd om de Antalya Cup tijdens het trainingskamp in Belek. Cim Bom zegevierde op Turkse bodem met 2-1 door doelpunten van Burak Yilmaz en Ibrahim Coskun; namens Ajax scoorde Mike van der Hoorn tegen. De wedstrijd om de derde plaats is zaterdagavond al en zal gespeeld worden tegen Trabzonspor. Galatasaray en Celtic spelen zondag de finale.

De start van Ajax was op z’n zachtst gezegd slecht. Thulani Serero gaf een riskante en hoge terugspeelbal richting de verdediging en daar communiceerden Joël Veltman en Jasper Cillessen niet goed genoeg; de verdediger liet de bal lopen voor de doelman en die kwam heel ver uit, maar had de bal niet. Burak maakte het daarna simpel af en schoof de bal in het lege doel voor een vroege voorsprong, in minuut zes. Ajax trapte het gas iets dieper in en werd gevaarlijk via Viktor Fischer en Davy Klaassen.

Fischer toonde in het restant van de eerste helft meer dreiging. De Deen passte alleen net te scherp op Bojan Krkic en had later pure pech: hij scoorde, maar het doelpunt werd hem onterecht ontnomen, nadat de scheidsrechter buitenspel dacht waar te nemen. Slecht speelde Ajax niet, maar het benutten van de kansen bleek een probleem. Namens de Turken kreeg Selçuk Inan een prima kans op de 2-0, maar hij schoot keihard naast het doel van Cillessen. De Boer stuurde aan het begin van de tweede helft elf nieuwe namen het veld in en ook Roberto Mancini wisselde grondig.

Onder meer Nordin Amrabat en aankoop Izet Hajrovic mochten erbij komen; Wesley Sneijder maakte plaats en stond de aanvoerdersband weer af. De Nederlander waagde één schot op doel in de 45 minuten die hem gegund werden. Hij zag hoe Ajax vroeg in de tweede helft terugkwam tot een gelijke tussenstand. Lasse Schöne mikte een corner vanaf links goed naar het midden en daar kopte Van der Hoorn hard binnen. De treffer gaf Ajax meer vertrouwen en Danny Hoesen en Lesley de Sa kregen kansen, die zij niet wisten af te maken.

Het was echter Galatasaray dat voor de tweede keer de leiding greep, met nog ruim twintig minuten te gaan. Jeugdspeler Ibrahim mikte goed in de hoek, buiten bereik van de jarige Kenneth Vermeer. Ajax probeerde zich nog wel terug te knokken, maar het lukte niet. Hoesen zag net als Fischer een doelpunt afgekeurd worden, zij het dat die van de spits inderdaad terecht niet doorging. Aan de overzijde kreeg invaller Amrabat de kans de wedstrijd te beslissen na een fout van Van der Hoorn, maar die stond alsnog in de weg na zijn slippertje.

Galatasaray-Ajax 2-1 (1-0)
6. Burak Yilmaz 1-0
47. Van der Hoorn 1-1
67 Ibrahim Coskun 2-1

Opstelling Galatasaray:
Erçetin; Gülselam, Balta, Kaya, Riera; Inan, Çolak, Bruma; Sneijder; Bulut, Yilmaz.

Opstelling Ajax eerste helft:
Cillessen; Van Rhijn, Veltman, Moisander, Riedewald; Klaassen, Blind, Serero; Bojan, De Jong, Fischer.

Opstelling Ajax tweede helft:
Vermeer; Ligeon, Van der Hoorn, Denswil, Duarte; Schöne, Poulsen, Andersen; De Sa, Hoesen, Sigthorsson.

Tekst: Voetbalzone

Related posts