WK 2022 wordt gespeeld tussen november en januari

Secretaris-generaal Jerôme Valcke van de FIFA heeft woensdag aan Radio France bevestigd wat iedereen al enkele jaren zag aankomen: het WK 2022 in Qatar wordt niet in de zomer georganiseerd. De wereldvoetbalbond is tot de conclusie gekomen dat het ’s zomers te heet is in het land en dat het, met wat voor maatregelen dan ook, niet haalbaar is om dan veel voetbalwedstrijden te organiseren.

Wanneer het WK dan wél gehouden wordt, moet nog blijken: het toernooi is pas over acht jaar. Valcke geeft aan dat hij zich ‘goed kan voorstellen’ dat het WK rond 15 november 2022 van start gaat en niet later zal eindigen dan 15 januari 2023. Van een WK 2022 is in dat geval geen sprake meer. Ook zullen vrijwel alle nationale competities ter wereld aanpassingen moeten doen in hun wedstrijdschema’s.

In februari 2009 moesten de kandidaat-organisatoren voor het WK zich aanmelden bij de FIFA. Australië, Japan, Qatar, Zuid-Korea en de Verenigde Staten besloten hun kandidatuur te stellen. De wereldvoetbalbond koos uiteindelijk voor Qatar, hetgeen tot een storm aan kritiek leidde. De FIFA zou zich hebben verlaten verblinden door geld, in plaats van door sportieve motieven.

Vicevoorzitter Jim Boyce van de FIFA reageert verrast op de uitlatingen van Valcke bij Radio France. Hij zegt niet op de hoogte te zijn van de definitieve beslissing van zijn werkgever. “Zoals het er nu naar uitziet, wordt het WK 2022 gewoon in de zomer gespeeld. Er wordt geen definitieve beslissing verwacht, tot eind 2014 of maart 2015”, zegt Boyce woensdag verbaasd tegen Sky Sports.

Tekst: Voetbalzone

Related posts