Ajax gaat onafgebroken stroom aan talent produceren

Wim Jonk en Ruben Jongkind hebben maar één doel met Ajax. “We bouwen aan een talentenfabriek”, stellen ze in gesprek met Voetbal International. Het duo legt uit hoe de jeugdopleiding de Amsterdammers terug aan de top gaat brengen.

“Bij Ajax moet een onafgebroken stroom aan talent geproduceerd worden. Jongens met de beste voetbalvaardigheden, met mentale weerbaarheid en met grote atletische vermogens”, stelt hoofd talentontwikkeling Jongkind. Daarvoor werkt hij samen met Wim Jonk, de hoofd opleiding.

“Een topopleiding is de beste waarborg voor continuïteit”, meent Jonk. “Ajax mag nooit meer afhankelijk worden van aankopen en de financiële risico’s die daarbij komen. Het verleden heeft geleerd dat met zulk beleid het voortbestaan van de club op het spel wordt gezet. Uit alle statistieken blijkt dat het rendement van zelfopgeleide spelers veel groter is dan van gekochte spelers.”

Beide heren vragen wel tijd voordat hun plan zal bijdragen aan de prestaties van Ajax 1. “Dit is een project van de lange adem. Een dieselproject”, aldus Jongkind. “We hebben veel weerstand overwonnen, talloze presentaties gehouden en ontelbare discussies gevoerd. Het is alle moeite waard geweest. We hebben nog veel werk te verzetten, maar het fundament is gelegd.”

Tekst: Voetbalcentraal

Related posts