Cruijff prijst ‘mooie voetballer’ Eusebio

Johan Cruijff vergeet nooit meer wanneer hij Eusebio voor het eerst zag voetballen. De Portugese legende overleed afgelopen weekend op 71-jarige leeftijd. De internationale voetbalwereld maakte in 1962 voor het eerst kennis met Eusebio, die dat jaar met Benfica de Europacup won.

Het Olympisch Stadion in Amsterdam was het decor voor de finale tegen Real Madrid, en Johan Cruijff was ballenjongen. “Ik stond achter het doel waar Benfica na rust een 1-3 achterstand omzette in een 5-3 overwinning. Met drie goals van Eusebio. Zoiets vergeet je natuurlijk nooit meer”, zegt Cruijff in De Telegraaf.

“Toen ik hem later voor het eerst zou spreken, was dat ook het eerste dat ik aankaartte. ‘Jij ballenjongen bij mijn grote doorbraak?’ Eusebio kwam niet meer bij van het lachen. Later zijn we elkaar ontelbare keren tegen gekomen”, aldus Cruijff. “Soms speelden we samen in het Wereldelftal of we waren op dezelfde plek op vakantie.”

Ook de laatste ontmoeting tussen Cruijff en Eusebio was in Amsterdam. Ze kwamen elkaar vorig jaar tegen bij de finale van de Europa League, die Benfica verloor van Chelsea. “Toen oogde hij al niet goed. Hij had last van zijn heupen en knie en liep al heel moeilijk”, aldus de Nederlandse legende.

Cruijff zal Eusebio altijd blijven herinneren als ‘één van de mooiste spelers van het voetbal’. “Geweldige techniek, geweldig inzicht en ongelooflijk sportief. Iemand die nooit van club veranderde, omdat Benfica in zijn hart zat.” Bij de ploeg uit Lissabon is Eusebio dan ook ambassadeur voor het leven. “Zijn naam zal daarom voor altijd aan Benfica verbonden blijven.”

Tekst: Goal.com

Related posts