Ajax pakt wintertitel dankzij jongensdroom Riedewald

Jaïro Riedewald heeft Ajax aan de wintertitel geholpen. De zeventienjarige debutant zette Ajax twee minuten voor tijd op gelijke hoogte met Roda JC Kerkrade en diep in de blessuretijd tekende hij ook voor de 1-2. Ajax, dat in Viktor Fischer en Kolbeinn Sigthórsson twee zwakke schakels kende, heeft de koppositie overgenomen van Vitesse.

KLIK HIER VOOR HET FOTOVERSLAG VAN DIT DUEL
KLIK HIER VOOR HET VIDEOVERSLAG VAN DIT DUEL

Ajax wist dat het bij een overwinning winterkampioen zou worden, maar de Ajacieden wisten ook dat het geen makkelijke wedstrijd zou worden. Roda JC had in de beker namelijk gewonnen van Vitesse en die ploeg startte dus met een goed gevoel tegen de regerend landskampioen. De door Ajax begeerde Guus Hupperts vergat zijn ploeg een droomstart te geven, door na een minuut of twee in kansrijke positie uit te glijden.

Daarna nam Ajax, met Daley Blind als linksachter, Christian Poulsen op het middenveld en Sigthórsson in de spits, het initiatief over. Laatstgenoemde kreeg twee uitstekende kansen op de openingstreffer, maar beide keren lag keeper Filip Kurto in de weg. Vervolgens werd Roda weer wat sterker en even nadat Krisztián Németh al een poging had gewaagd opende Henk Dijkhuizen de score. Dat gebeurde uit een standaardsituatie: Dijkhuizen kopte steenhard binnen. Omdat een doelpunt van Davy Klaassen werd afgekeurd wegens buitenspel ging Roda met een 1-0 voorsprong de rust in.

Ajax zette vervolgens wel druk, maar was slordig in de afwerking. Met name Kolbeinn Sigthorsson had zijn vizier niet op scherp. Na ruim een uur spelen had De Boer genoeg gezien. Hij haalde de spits en Viktor Fischer naar de kant en bracht Bojan Krkic en Danny Hoesen.

Het was echter de derde wissel van de Ajax-coach die het meeste invloed had. Riedewald viel tien minuten voor tijd in voor Christian Poulsen en maakte zo zijn debuut in de eredivisie.

De 17-jarige verdediger zette een Ajax-traditie voort en tekende drie minuten voor tijd meteen voor zijn eerste doelpunt. De linksback tikte van dichtbij de 1-1 binnen. Twee minuten in blessuretijd was het weer raak: 1-2.

Roda jc – Ajax 1-2 (1-0)
’34 Dijkhuizen 1-0
’88 Riedewald 1-1
’90 Riedewald 1-2

Scheidsrechter: Nijhuis
Toeschouwers: 18.058
Gele kaarten: Dijkhuizen, Van Peppen (Roda JC), Riedewald (Ajax)

Opstelling Roda JC: Kurto, Dijkhuizen, Bonevacia(/78 Luijckx), Biemans, Van Peppen, Hupperts, Sutchuin Djoum, Donald, Kali, Paulissen(/73 Shkurtaj), Németh(/32 Hocher)

Opstelling Ajax: Jasper Cillessen; Ricardo Van Rhijn, Joel Veltman, Niklas Moisander, Daley Blind; Davy Klaassen, Christian Poulsen(/80 Jairo Riedewald), Thulani Serero; Lasse Schöne, Kolbeinn Sigthórsson(/66 Danny Hoesen), Viktor Fischer(66 Bojan).

KLIK HIER VOOR HET FOTOVERSLAG VAN DIT DUEL
KLIK HIER VOOR HET VIDEOVERSLAG VAN DIT DUEL

Related posts