Ajax verbiedt clublid contact jonge spelers wegens ‘grensoverschrijdend’gedrag

Ajax verbiedt een prominent clublid zich nog langer in de buurt van jonge spelers te begeven. Hij mag ook niet langer sms-, mail of telefoonverkeer meer hebben met voetballertjes van de club. Ajax neemt die maatregel omdat de man zich ‘ongepast’ zou hebben gedragen, zo meldt een woordvoerder van Ajax tegen De Volkskrant.

Het bewuste clublid raakte een jaar geleden in opspraak toen een oud-jeugdspeler van Ajax hem onder ede beschuldigde van seksuele handelingen in de jaren 80. Hij werd direct op non-actief gezet. De club schakelde een onderzoeksbureau in dat meerdere personen binnen en buiten de club ondervroeg.

Het bureau vond geen aanwijzingen voor de seksuele handelingen met een minderjarige speler. Wel werden andere vormen van grensoverschrijdend gedrag geconstateerd.

Het bewuste clublid werd door het onderzoeksbureau als risicovol omschreven. Van Ajax moet hij daarom uit de buurt van jonge spelers blijven. Ook mag hij een aantal taken, zoals het begeleiden van balllenjongens, niet meer uitvoeren.

Trainers Wim Jonk en Dennis Bergkamp hebben een brandbrief naar de club gestuurd, waarin zij een vertrek van het lid eisten. Bovendien zou een oud-speler de man beschuldigen van misbruik, maar heeft Ajax hier geen bewijzen van kunnen vinden.

Volgens De Volkskrant gelden de verboden die door Ajax zijn opgelegd al sinds het voorjaar, maar de man zou nog dagelijks contact zoeken met spelers. De man is niet uit al zijn vrijwillige functies ontheeven. Bergkamp en Jonk hebben in hun brandbrief aangegeven dat Ajax dat per direct zou moeten doen.

De clubleiding ziet geen reden om de vrijwilliger al zijn functies bij de vereniging te ontnemen. Het clublid zelf weerspreekt alle beschuldigingen en zegt zich op geen enkele manier schuldig te hebben gemaakt aan seksueel gedrag.

Tekst: AT5

Related posts