De Mos: ‘Op gebied van jeugdopleiding liggen ze tien jaar achter op Ajax’

Aad de Mos kent de jeugdige voetballers van psv als sinds jaar en dag. De oud-trainer bekijkt regelmatig trainingen en wedstrijden van de Eindhovense jeugd op De Herdgang en weet zodoende eerder dan wie dan ook welke tieners aan de deur kloppen. De Mos concludeert echter dat de jonge spelers van psv niet die rugzak met voetbalbagage hebben die de jonge spelers van Ajax wel hebben.

“De talenten van psv missen essentiële zaken in de opleiding tot voetballer”, verzekert De Mos in De Telegraaf. Hij wijst op het gebrek aan voetbalgogme, het vermogen om zelf iets op te lossen in het veld. “Op het gebied van de jeugdopleiding liggen ze tien jaar achter op Ajax. Een week nadat Frank de Boer het had overgenomen, speelde de A1 tegen de leeftijdsgenoten van FC Barcelona voor The Next Generation. Daar deden jongens als Davy Klaassen, Joël Veltman en Stefano Denswil hetzelfde als ze twee weken geleden in de ArenA hebben gedaan. Het fundament bij Ajax is veel sterker.”

Volgens De Mos zijn de talenten van psv doorgeslagen in individualisme, in het spelen van een wedstrijdje in een wedstrijd. Dat is bij Ajax uit den boze. “In de jeugd werd de tas van Zakaria Bakkali al gedragen, terwijl die nog zoveel dingen moest leren bij balverlies. Een geweldige speler als Klaassen heeft ook voetbalgogme én werkt hard. In de jeugd van psv hoefde een speler als Bakkali dat niet, als hij maar drie keer scoorde en het jeugdteam won.”

Tekst: Voetbalzone

Related posts