De Boer verwelkomt supporters: ‘We presteren met hele selectie’

Voorafgaand aan iedere thuiswedstrijd heten Edwin van der Sar en Frank de Boer de fans welkom in de Amsterdam ArenA. Beurtelings schrijven de directeur marketing en hoofdcoach van Ajax een persoonlijk voorwoord in het programmaboekje Ajax Kick Off. Bij Ajax – NAC, de laatste thuiswedstrijd van 2013, is het de beurt aan de trainer.

Beste Ajacieden,

Welkom bij Ajax. Vanavond spelen we in de Amsterdam ArenA tegen NAC Breda.

We kunnen eindelijk spreken van een ‘flow’ waarin we met Ajax zitten. Dat heeft wat ons betreft te lang geduurd en voor jullie als supporters natuurlijk ook. Maar nu zetten we dan eindelijk weer een reeks overwinningen achter elkaar neer. Het is zaak om dat vast te houden. Wat mij betreft in elk geval tot aan de winterstop. We wonnen achtereenvolgens van Celtic, NEC, Heracles, Barcelona en ADO Den Haag. We kregen in deze serie slechts één doelpunt tegen en we maakten er dertien. Zoiets geeft natuurlijk enorm veel vertrouwen, bijvoorbeeld voor de wedstrijd van vanavond.

Maar veel belangrijker dan deze statistieken vind ik de manier waarop we het voor elkaar gekregen hebben. Bij Ajax spelen we volgens een bepaalde filosofie. Wij hebben een visie waar we aan vasthouden. Daar moet je in geloven, dus vertrouwen in hebben. Dat is cruciaal. En dat besef is er bij onze spelersgroep. De manier waarop wij spelen vraagt veel van de spelers. Niet alleen voetbaltechnisch. Het vraagt ook om lef. Dat tonen we nu al een paar weken achter elkaar. Ongeacht of de tegenstander Barcelona of bijvoorbeeld Heracles heet, met zijn allen op een bepaalde manier willen en durven voetballen. En daarmee resultaten halen. In die volgorde.

Wat ik daarbij ook van belang vind is dat het telkens een teamprestatie is geweest. Het is lekker als het niet loopt zoals het moet en de wedstrijd door een individuele actie kan worden beslist. Ook daar hebben we de spelers voor. En natuurlijk blinken per wedstrijd andere spelers bij Ajax uit. Maar over de gehele linie kun je concluderen dat we het met de hele selectie doen. En zeker niet met elf of twaalf spelers. Sla de statistieken er maar op na. Of kijk de doelpunten nog maar eens terug. Het geeft mij in elk geval een fantastisch gevoel. We realiseren ons ook dat sommige spelers nog niet de vorm hebben van vorig seizoen. En dat we door blessures belangrijke spelers hebben gemist en nog steeds missen. Zo bekeken betekent het dat het alleen nog maar beter kan.

De tijd dat alles op zondag om half drie werd gespeeld, ligt inmiddels jaren achter ons. Ik kan me de kritiek van supporters op al die verschillende dagen en tijden best voorstellen, maar ik probeer er zelf altijd het positieve van in te zien. Zo hoop ik dat vanavond, vanwege het vroege tijdstip, veel ouders hun kinderen mee naar het stadion nemen. Het beeld dat voor elke wedstrijd een clubkaart nodig is, is achterhaald. De wedstrijd is dan weliswaar niet op zondag om half drie, maar je kunt wel ‘ouderwets’ naar het stadion komen en aan de kassa een kaartje kopen.

Ik realiseer me dat ik in bovenstaand voorwoord een hoop heb teruggeblikt. Terwijl ik vind dat alleen de volgende wedstrijd telt. Het gevoel dat ik hierboven beschreef kan de prullenbak in als we vanavond niet winnen. En dat is niet de bedoeling. Als de spelers vanavond doen wat ze kunnen en op de manier zoals we dat als technische staf met ze hebben besproken, dan is de flow nog niet voorbij.

Veel plezier vanavond.

Frank de Boer
Trainer/Coach

Tekst: Ajax.nl

Related posts