Ajax doet gooi naar koppositie tegen NAC

Ajax speelt vanavond het competitieduel met NAC Breda. De Ajacieden doen een gooi naar de koppositie, terwijl NAC aansluiting met het linkerrijtje wil.

Ajax onderneemt in de Amsterdam ArenA een serieuze poging om Vitesse van de eerste plek in de Eredivisie te stoten. De ploeg verkeert in uitstekende vorm. Heracles Almelo (3-0), FC Barcelona (2-1) en ADO Den Haag (0-4) werden achtereenvolgens opzij gezet. Daarnaast is een nederlaag van Vitesse niet ondenkbaar. De Arnhemmers reizen af naar Eindhoven, om een tot op het bot gemotiveerd psv te treffen. Momenteel heeft Ajax twee punten achterstand op Vitesse.

NAC mag van geluk spreken dat het nog bestaat. Een aaneenschakeling van financiële blunders bereikte afgelopen dinsdag een cruciaal punt. NAC verdronk de afgelopen maanden in de zee van rekeningen en een faillissement was niet ondenkbaar.

Het vroeg daarom aan de gemeente om de huur van het stadion te halveren. Die huur is nu 1.2 miljoen euro per jaar. Het College van Burgemeester en Wethouders stelt nu voor om NAC opnieuw te helpen. De halvering van de huur komt er alleen niet. NAC krijgt nu een maximale huurverlaging van 325.000 euro per jaar. Voorlopig is de club dus gered.

Een deel van de gemeenteraad van Breda is de continue vraag om hulp van NAC echter zat. Een aantal fracties voelt zich gechanteerd door de club, omdat de club failliet dreigt te gaan als de gemeente niets doet.

Ajax – NAC zal altijd worden herinnerd als De Dribbel van Zlatan. De Zweed wandelde op 22 augustus 2004 sierlijk door de NAC-verdediging. Eén voor één vielen de zes gele poppetjes als dominostenen om. Door zes keer te dreigen met een schot, maar zes keer de bal af te kappen, leken de achterhoedespelers van NAC voor even op amateurs van een zondag vijfdeklasser. Toch was het de exceptionele kwaliteit van ‘Ibracadabra’ en niet de onkunde van NAC dat voor het doelpunt zorgde.

De treffer werd in 2010 door de supporters van Ajax uitverkozen tot het mooiste doelpunt uit de clubhistorie. Zlatan hield daarmee de hakbal van Rafael van der Vaart tegen feyenoord en de omhaal van Marco van Basten tegen FC Den Bosch achter zich. Een paar dagen na het wonderschone doelpunt volgde een transfer naar Juventus. De rest is geschiedenis.

Tekst: Goal.com

Related posts