Daley Blind in voetsporen van vader en Vurnon Anita

Met een iets te grote band om zijn bovenarm was Daley Blind zondag met Ajax veel te sterk voor ADO Den Haag (0-4). ‘Aanvoerder zijn van Ajax, net als mijn vader vroeger’, glunderde Blind na een simpele zege. ‘Dat is toch wel heel speciaal.’

Het aanvoerderschap was nog even wennen voor Blind. Al was het maar omdat het lapje stof steeds van zijn arm gleed. Waarschijnlijk hebben de nog geblesseerde Siem de Jong en de voor een keer gepasseerde Niklas Moisander grotere spierballen dan de 23-jarige zoon van de eerste assistent van bondscoach Louis van Gaal bij het Nederlands elftal.

Toch vertelde de band wel iets over de nieuwe status van de derde kapitein van Ajax (Blind is dit seizoen overigens na De Jong, Moisander en Poulsen de vierde spelers dit seizoen met de aanvoerdersband). Waar Blind nog maar een jaar geleden moest afwachten of Ajax wel verder wilde met hem, hoort hij inmiddels bij de belangrijkste spelers van de landskampioen. Eerst als linksback, maar inmiddels als controlerende middenvelder is hij niet meer weg te denken uit de basisformatie van de club uit de hoofdstad.

‘Ik speel natuurlijk waar de trainer me nodig heeft’, zei hij. ‘En ik zal dit seizoen ook wel weer eens links in de defensie belanden. Maar ik ben nu eigenlijk wel blij dat ik op het middenveld sta. Ik ben veel aan de bal, het gaat lekker.’

Na een tip van broer Ronald wees trainer Frank de Boer niet Blind, maar Lerin Duarte aan als vervanger van de geblesseerde linksback Nicolai Boilesen. ‘Ik ben na gaan denken over die suggestie, want ik zag geen enkele reden om ons middenveld te veranderen’, doelde de trainer van Ajax ook op het goede spel van Davy Klaassen en Thulani Serero afgelopen dinsdag tegen FC Barcelona.

Net als de voorgaande seizoenen zocht De Boer ook in de eerste maanden van het huidige voetbaljaar met wisselend succes naar een succesvol elftal. De oefenmeester kreeg Ajax 2 jaar geleden aan de praat nadat hij Vurnon Anita naar het middenveld had laten verhuizen. Wellicht is de nieuwe positie van Blind nu wel de sleutel naar nieuw succes voor de club uit Amsterdam. De linksbenige speler waakte na afloop van de week van de stunt tegen Barcelona voor al te veel euforie.

‘Het belangrijkste is dat we tegen ADO Den Haag er gewoon weer stonden. Na de zege op Barcelona heeft iedereen zich meteen weer op de volgende tegenstander gericht. Als we dat steeds weer kunnen opbrengen, dan kunnen we denk ik een mooie serie neerzetten.’

Tekst: AD Sportwereld

Related posts