Ajax oppermachtig in Eredivisie onder jubilaris De Boer

Frank de Boer zit zondag op bezoek bij ADO Den Haag (12.30 uur) voor de honderdste keer op de bank tijdens een Eredivisiewedstrijd als hoofdtrainer van Ajax. Sinds de jubilerende oud-international de scepter overnam van Martin Jol zijn de Amsterdammers oppermachtig in de hoogste afdeling van het vaderlandse voetbal.

De Boer beleefde op 8 december 2010 een bliksemdebuut door in de Champions League met 2-0 van AC Milan te winnen in Stadio San Siro. Die succesvolle start bleek een voorbode, want de afgelopen drie seizoenen kroonde Ajax zich telkens tot kampioen van Nederland. Voordat De Boer de leiding nam dateerde de laatste landstitel alweer van het seizoen 2003/04.

De Amsterdammers zijn sinds de aanstelling van De Boer dan ook oppermachtig in de Eredivisie. Ajax verzamelde in de 99 Eredivisieduels onder de 43-jarige trainer liefst 218 punten, een gemiddelde van 2,2 punten per duel. psv en feyenoord volgen op grote afstand met respectievelijk 190 en 187 punten, terwijl FC Twente een goede vierde is met 180 punten.

Ajax troeft zijn achtervolgers ook op vrijwel alle andere fronten af. Met slechts elf nederlagen blijft de landskampioen Twente (19), psv (23) en feyenoord (24) opnieuw ruim voor, terwijl de Amsterdamse defensie met 95 tegengoals gerekend over de afgelopen drie jaar ook de beste van Nederland is, vóór die van Twente (112), feyenoord (118) en psv (121).

Alleen op basis van productiviteit moet Ajax zijn meerdere erkennen. psv scoorde 244 keer sinds De Boer op 12 december 2010 in de Eredivisie debuteerde met een 1-0 zege op Vitesse. Ajax was sindsdien 241 keer trefzeker, Twente (207), feyenoord (192) en SC Heerenveen (189) volgen op gepaste afstand.

Tekst: VI.nl

Related posts