Ajax verslaat Barcelona met 2-1 en stelt Europa League veilig

Ajax heeft in de eigen Amsterdam ArenA een sensational zege geboekt op Barcelona. Hoewel de ploeg van trainer Frank de Boer lang met tien man speelde, werd het Champions League-duel met 2-1 gewonnen.

KLIK HIER VOOR HET TEKSTVERSLAG VAN DIT DUEL

Op de zege van Ajax viel, zeker op basis van de eerste helft, weinig af te dingen. Het heilige moeten was er voor de al gekwalificeerde Catalanen niet bij, maar zij hadden ook geen antwoord op het dominante spel van de gastheer in de eerste helft. Ajax controleerde, zette los Azulgrana bij balverlies direct onder druk en kreeg na tien minuten zijn eerste kans. Viktor Fischer schoot na een voorzet van Ricardo van Rhijn echter te vriendelijk in, waardoor José Manuel Pinto kon redden. Door de blessure van Victor Valdés stond Pinto in het doel en Gerardo Martino, die zijn eerste nederlaag als trainer van Barcelona leed, kon ook niet beschikken over onder anderen Lionel Messi en Daniel Alves. Tata zag hoe zijn ploeg na dertien minuten de eerste en laatste echte kans kreeg van het eerste bedrijf.

Thulani Serero was na 19 minuten verantwoordelijk voor het openingsdoelpunt. De middenvelder werkte een voorzet van rechtsback Ricardo van Rhijn binnen. Vlak voor rust strafte Danny Hoesen matig verdedigen af door de 2-0 binnen te schieten.

Direct na rust moesten de Ajacieden met tien man verder. Een te korte terugspeelbal van Ricardo van Rhijn werd onderschept door Neymar. Joël Veltman greep op de rand van het strafschopgebied in door de Braziliaan neer te leggen. Dat kwam hem op een strafschop tegen en een rode kaart te staan. Xavi zette zich vervolgens achter de bal en schoot de 2-1 binnen. De Catalanen voerden daarna het tempo op, maar konden ook tegen tien Ajacieden niet echt een vuist maken.

Even was Ajax de kluts kwijt en leek Barcelona op weg naar de gelijkmaker. Nadat doelman Jasper Cillessen een inzet van Neymar over zijn doel had getikt, ging de Catalaanse storm weer enigszins liggen. Barcelona had zelfs grote moeite met de strijdlust van de tien Ajacieden. Het was veelzeggend dat na de rode kaart van Veltman nog drie Barça-spelers een gele kaart pakten.

Door de zege van de Ajacieden èn de nederlaag van Celtic tegen AC Milan, is Ajax nu in ieder geval zeker van Europa League-voetbal na de winterstop.

Ajax – FC Barcelona 2-1 (2-0)
’19 Serero 1-0
’41 Hoesen 2-0
’49 Xavi 2-1 (Pen)

Scheidsrechter: Kralovec (Tsj)
Toeschouwers: 51.000
Gele kaarten: Schone, Van Rhijn (Ajax), Pique, Fabregas, Iniesta, Neymar, Montoya (Barcelona)

Opstelling Ajax: Jasper Cillessen; Ricardo Van Rhijn, Joel Veltman, Niklas Moisander, Nicolai Boilesen,(/34Christian Poulsen) Davey Klaassen, Daley Blind, Thulani Serero; Lasse Schöne(/51 Stefano Denswil), Danny Hoesen(/84 Lerin Duarte), Viktor Fischer.

Opstelling FC Barcelona: Pinto; Puyol(/68 Patric), Piqué, Mascherano, Montoya; Song, Xavi(/74 Roberto), Iniesta; Pedro, Fàbregas(/82 Traore), Neymar.


Related posts