Column: Fuck Platini. En Blatter ook

Fuck the pope, stond op het spandoek waarmee de fans van Ajax in 1982 die van Celtic begroetten in het Olympisch Stadion. Ik moest er hard om lachen en bovendien was ik het met de tekst volledig eens. De aanhang van het nogal katholieke Celtic raakte niet echt van slag door het spandoek.

De beschonken Schotten hokten gezellig samen en zongen uitbundig hun schunnige liedjes. Naar de Amsterdamse belediging van het roomse opperhoofd kraaide geen haan, laat staan dat die Ajax een geldboete kostte.

Dik dertig jaar verder is de UEFA van Michel Platini roomser dan de paus en slingerde de moraalpolitie van de Europese bond de kampioen van Nederland op de bon. Aanleiding was een nieuwe Amsterdamse verwensing aan het adres van Celtic. Een beddenlaken waarop ‘Fenian bastards’ was gekliederd, schoot de UEFA in het verkeerde keelgat. Ik heb er even voor moeten googelen, maar de Fenian Brotherhood is een bende Ierse hardcore katholieken van een paar eeuwen terug en Celtic hooligans identificeren zich met die club. Een onschuldig pesterijtje dus van de Ajax-fans waar nog over nagedacht was ook.

Maar Ajax moet er voor dokken, net als voor het spandoek waarmee eerder de sjeik van Manchester City, die met zijn walgelijke spilzucht het voetbal verziekt, werd afgezeken. Dat pikte Platini ook al niet, want de chef van de UEFA,die ooit bezwoer de financiële scheefgroei in het Europese voetbal te zullen bestrijden, schurkt al net zo schaamteloos tegen de supersonische rijken aan als zijn corrupte evenknie bij de FIFA, Sepp Blatter. Het grote kwaad in het voetbal,zelfverrijking door de best bedeelden,wordt niet bestreden, minimale overschrijdingen van de fatsoensgrens daarentegen genadeloos afgestraft.

Zolang de bazen van de internationale federaties heulen met de financiële elite in het voetbal is fair play een utopie. De strijd tegen de ongelijke inkomensverdeling in het voetbal kan pas beginnen wanneer de UEFA en de FIFA zichzelf hebben bevrijd van hun ergste machtswellustelingen. Er zal dus een revolutie binnen de bonden voor nodig zijn om het grote graaien van de hebzuchtige grootverdieners aan banden te leggen.

Intussen zien wij in het minder bedeelde Nederland de kloof met de internationale top onrustbarend groeien. Ons clubvoetbal wordt in Europa nauwelijks nog serieus genomen en toen ik zag hoe Oranje zaterdag in de knollentuin van Genk werd gedold door twee Japanners (exVVV’er Honda en bankzitter Kagawa van Manchester United), werd het mij zwaar te moede en dacht ik: fuck Platini. En Blatter ook.

Tekst: Jaap Visser

Related posts