Ronald de Boer: ‘In Azië meer passie voor voetbal’

Ronald de Boer denkt dat het WK in Qatar in 2022 een groot succes wordt. Dat er geen voetbaltraditie is in het land dat nooit deelnam aan het WK, ziet niet hij als een probleem.

“Voetbal is toch van iedereen? Daarom is het toch geweldig dat het in Qatar gehouden wordt”, aldus De Boer. “In Azië zijn ze gék van voetbal. Ik durf zelfs te zeggen dat ze er meer passie voor hebben dan wij.” Qatar telt slechts twee miljoen inwoners. 67-voudig international De Boer, die van 2004 tot 2008 in het golfstaatje speelde, vreest echter niet dat het WK voor lege tribunes gespeeld zal worden.

“Als het nationale team speelt, zit het al vol. En tijdens het WK zal de hele golfregio naar de wedstrijden gaan. Daardoor zullen supporters uit het westen in aanraking komen met de mensen in het Midden-Oosten. Ze zullen dan zien hoe aardig, gastvrij, culinair hoogstaand en netjes het er is. Ik heb zeven jaar heerlijk in Qatar gewoond.”

Ook zijn broer Frank, die twee jaar in Qatar speelde, denkt dat het WK 2022 een succes wordt. “Het kan een fantastisch toernooi worden. Alles zal straks op en top georganiseerd zijn”, aldus de huidige trainer van Ajax die wel een voorwaarde heeft. “Het moet in de winter worden gehouden. In de zomer is het geen doen. Te warm, te drukkend.”

Ronald trad in 2010 op als ambassadeur van het WK-bid. Sindsdien kwam Qatar een aantal keer negatief in het nieuws, onder meer door de slechte omstandigheden op de bouwplaatsen. Buitenlandse arbeiders lieten daar het leven. “Het is dramatisch dat er mensen tijdens bouwwerkzaamheden zijn overleden. Maar we moeten niet net doen of dat te maken heeft met het WK”, reageert Ronald.

“Ze zijn nog niet eens begonnen met de bouw van de stadions. Het gaat in dat land zo snel dat ze nog niet de kwaliteit en het toezicht hebben om al die projecten perfect te laten verlopen. Daar zijn ze zich van bewust, dat proberen ze ook te verbeteren. Maar je moet niet denken dat er allemaal debielen rondlopen die alles aan hun laars lappen. Dat is totaal niet zo.”

Tekst: NuSport

Related posts