Endt: ‘Van der Sar stelde voor een kop koffie te drinken op kantoor’

David Endt werd in juni van dit jaar uitgeleide gedaan bij Ajax. De bekende sportjournalist, -schrijver en columnist was sinds de jaren zeventig actief in Amsterdam: als jeugdspeler, redacteur, perschef en teammanager. Toch besloot Ajax dat het de rol van teammanager nu wilde professionaliseren en dus werd Endt uitgezwaaid. Hij heeft het er nog steeds best moeilijk mee.

In het Algemeen Dagblad zegt Endt zaterdag dat hij geen wrok of haat koestert richting Ajax. Hij vindt het jammer dat hij er niet meer werkt, dat wel. In juni ging hij samen met marketingdirecteur Edwin van der Sar naar het geboortehuis van Johan Cruijff, dat op de nominatie stond om een museum te worden. “Op de terugweg vroeg Edwin of ik even een kop koffie wilde komen drinken op zijn kantoor.”

“Hoezo, vroeg ik. Heb ik iets te vrezen dan? Een grapje. Dat paste bij de ontspannen sfeer in de auto”, blikt Endt terug. Even later zaten de twee daadwerkelijk in het kantoor van Van der Sar; de oud-keeper deelde Endt mee dat Ajax de functie van teammanager anders ging invullen en dat hij zou vertrekken bij de club. “Het kwam als een donderslag. Een volkomen verrassing”, aldus Endt.

Als Endt intern wel eens vroeg of zijn positie ter discussie stond, werd er altijd ontkennend geantwoord. Toch moest hij weg uit Amsterdam en dat heeft hem geraakt. Hij zegt dat de mensen die bij Ajax belangrijke posities bekleden, jong zijn en nog het nodige te leren hebben. Toch kan hij zich wel goed verplaatsen in Van der Sar en hoofdtrainer Frank de Boer, die hem eveneens niet steunde.

“Het klinkt gek, maar in zekere zin houd ik toch van hen. Ik begrijp dat ook zij worstelen. Dat ze het diep in hun hart heel moeilijk vinden. We hebben samen te veel meegemaakt om dat niet zo te voelen”, aldus Endt. De club ging uiteindelijk in zee met Tjerk Smeets, oud-honkbalinternational en zoon van tv-coryfee Mart Smeets.

Tekst: Voetbalzone

Related posts